U trendu

U ovoj godini kontrola još četiri stranke

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je danas da tokom prve revizije izveštaja o finansiranju političkih stranaka, koja je obuhvatila SNS, SPS i DS nisu uočene velike nepravilnosti i najavio će ove godine ta institucija proveriti još četiri političke stranke.

Sretenović je nije želeo da kaže o kojim strankama zbog „tajnosti podataka“ i poverljivosti i dodao da su poštovani kriterijumi za izbor.

Sretenović je, govoreći o objavljenom izveštaju revizije, podsetio da se, kad je reč o strukturi finansiranja, partije pre svega oslanjaju na javne izvore finansiranja, a zatim na privatne.

Iz javnih izvora SNS je, prema njegovim rečima, dobila više od 970 miliona dinara, SPS 246 miliona, a DS 289 miliona dinara.

Dodao je i da su najviše rashoda stranke izdvojile za izborne kampanje.

Sretenović je podsetio da je u izveštaju DRI, SNS dobila pozitivno mišljenje, dok su SPS i DS dobile „mišljenje sa rezervom“, navodeći da su se nepravilnosti uglavnom odnosile na neevidentiranje nepokretnosti i stanja na tekućim računima.

„Suštinski doprinos revizije je povećanje finansijske discipline, naročito tamo gde je opštinskim odborima stranaka odobreno raspolaganje finansijskim sredstvaima“, rekao je Sretenović na tribini „Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole“.

Prema njegovim rečima, u podzakonskim aktima potrebno je preciznije definisati šta su troškovi stručnog usavršavanja predstavnika stranaka i rada sa članstvom.

Na pitanje da li je DRI ispitivao takozvanu sivu zonu finansiranja stranaka Sretenović je rekao da nije.

„Nismo se bavili time. Bavili smo se onim što nam je dato iz institucija. Nemamo osnovu da se bavimo istragom“, kazao je on.DRI je u novembru 2015. godine objavila izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2014. godinu tri stranke – SNS, SPS i DS.

Na tribini je rečeno i da je u 2015. godini 209 političkih subjekata (93 stranke) i (113 grupa gradjana) bilo u obavezi da dostavi godišnji izveštaj za 2014. godinu.

„Političke partije, naročito pralamentarne pokazuju veći stepen odgovornosti od grupa gradjana. Gotovo dve trećine stranaka, a svega četvrtina grupa gradjana, ispunila je zakonsku obavezu i u roku podnela godišnji izveštaj“ navela je Katarina Klara Dakić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Ona je rekla da je Agencija u 2015. godini kontrolisala 40 političkih subjekata i da su kao i prethodnih godina dominatan izvor finansiranja sredstva iz javnih izvora.

Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard kazao je da Srbiji predstoje lokalni pokrajinski i republički izbori, što u centar pažnje stavlja finansiranje stranaka, kao i da gradjani imaju pravo da traže da se sredstva troše na adekvatan način.

„Veća transparentnost pomaže izgradnji demokratskog društva“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.