U trendu

U Pirotu održan veliki narodni zbor protiv izgradnje malih hidroelektrana

Savez mesnih zajednica Stare planine i gradjana, i internet grupa „Odbranimo reke Stare planine“ organizovali su danas zbor u centru Pirota u znak protivljenja izgradnji malih hidroelektrana i najavili da će sledeći skup biti u Beogradu ako se ne odustane od tog projekta.

Zboru „Reci ne MHE“ prisustvovao je veliki broj gradjana iz cele Srbije okupljenih oko zajedničke ideje da se, kako su naveli organizatori, ukaže na pogubne posledice koje ima gradnja derivacionih mini hidroelektrana u zaštićenim prirodnim dobrima po životnu sredinu i kvalitet života gradjana.

Na prepunom gradskom trgu smenjivali su se brojni govornici, ukazujući na problem izgradnje mini hidrocentrala. Medju njima bila je i Snežana Jandrlić iz nekadašnje grupe „Suncokret“ koja je otpevala dve pesme i uputila kratku poruku: „ne damo naše reke nikome“.

Jedan od ativista Saveza mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Jovanović poručio je da svi koji misle da će da zarade pare, a da gradjane ostave bez vode, vrlo dobro znaju da to neće proći.

Sledeće okupljanje biće u Beogradu ukoliko se posle ovog skupa ne objavi moratorijum na izgradnju svih malih hidrocentrala na Staroj planini, najavio je Jovanović.

Profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je da su argumenti jasni i da proizvodnja energije iz malih hidroelektrana nikako ne može predstavljati značajnu stavku u energetskom bilansu zemlje.

„To je samo maska da se pojedinci obogate“, rekao je Ristić.

On je kazao i da će ukoliko bude pregradjeno 58 reka na Staroj planini ona biti mrtva planina, a stanovništvo koje je ostalo neće imati osnov za egzistenciju.

„Dakle, borba protv MHE na Staroj planini je nacionalni interes i interes stanovnika Stare planine. Ovo je problem čitave Srbije. Planirano je da se u Srbiji napravi 850 malih hidroelektrana i ukoliko to bude realzovano uništićemo naše najvrednije planinske reke“, rekao je Ristić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike