U trendu

U školska dvorišta ubuduće samo učenici matične škole

Gradska uprava za obrazovanje u Novom Sadu odlučila je da uvede dodatne mere za bezbednost đaka koje podrazumevaju fizičku barijeru ulaska u školska dvorišta prema svima koji nemaju ID kartice, što znači da će moći da uđu samo učenici matične škole.

Prva škola koja će dobiti taj sistem početkom sledeće godine je OŠ „Žarko Zrenjanin“ u kojoj se nedavno dogodio incident u kojem su dve učenice u toaletu napale i pretukle vršnjakinje iz druge škole, saopšteno je iz Gradske uprave Novog Sada.

Na iskustvu iz te škole pokazaće se da li je sistem efikasan.

„Zahvaljujući sistemu registracije učenika na ulazu u školsko dvorište uz pomoć ID kartica i postavljenim kamerama visoke rezolucije, identifikovani su i pronađeni vinovnici ove tuče, koji će biti kažnjeni“, rekao je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić.

Bez obzira na to, dodao je, razloga za zadovoljstvo nema, jer je povređeno dvoje dece, a to se moralo sprečiti.

„Zbog toga će grad uvesti dodatnu meru za sve škole koje to žele, a ona podrazumeva i fizičku barijeru ulaska u školska dvorišta prema svima koji nemaju ID kartice. U školska dvorišta će moći da uđu samo učenici matične škole. Na ovaj način će se sasvim sigurno smanjiti broj slučajeva vršnjačkog nasilja“, istakao je Jelić.

Nakon uvođenja tih mera u OŠ „Žarko Zrenjanin“ grad će razmotriti predlog da se i ostalim školama na teritoriji grada Novog Sada preporuči uvođenje fizičkih barijera na ulasku u školska dvorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.