U trendu

Udovičić: Cilj Ministarstva je da mladi budu zadovoljni i ostvareni

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da je cilj tog ministarstva da mladi u Srbiji, koji se i dalje suočavaju sa tekoćama u zapošljavanju i osamostaljenju, uz  podršku insitucija budu zadovoljni i ostvareni na svim poljima.

„Mladi zadovoljni i ostvareni na ličnom i društvenom planu u državi koja im za to stvara uslove i pruža potrebnu podršku je vizija za koju se borimo i cilj kome svakodnevno težimo“, rekao je Udovićić povodom Dana mladih koji se u Srbiji obeležava od 2007. godine.

Udović je, kako je saopšteno, ukazao na pozitivan trend koji je Ministarstvo postiglo u saradnji sa mladima, državnim institucijama i partnerima, na polju smanjenja nezaposlenosti, jačanju regionalne omladinske saradnje i participacije mladih kroz medjunarodne volonterske kampove.

„Mladi se još uvek suočavaju sa teškoćama u zapošljavanju i osamostaljenju, te ćemo nastojati da zajedničkim radom sa mladima promovišemo omladinsko i socijalno preduzetništvo, uspostavimo biznis inkubatore i centre za unapredjenje preduzetništva, učeničke i omladinske kompanije“, naveo je ministar.

Ministarstvo omladine će, kako je dodao, uvažavajući okvir omladinske politike Evropske unije i Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine, u neposrednjoj saradnji sa omladinom pripremiti novi Akcioni plan za period od 2018. do 2020. godine i unaprediti postojeći normativni okvir.

Tokom realizacije programa Mladi su zakon, Ministarstvo omladine i sporta je finansirao više od 1.420 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata i 154  omladinskih radnih akcija i medjunarodnih volonterskih kampova. U kampovima, uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije, učestvovalo je skoro 2.000 volontera – od toga 906 volontera iz 25 zemalja i poklonilo više od 88.500 volonterskih sati.

U saopštenju se dodaje da se Medjunarodni dan mladih u Srbiji obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta i da se ovogodišnje obeležavanje odvija pod sloganom „Mladi grade mir“ čime je stavljen naglasak na ulogu  mladih u sprečavanju konflikta, održivom razvoju i miru, inkluziji i socijalnoj pravdi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.