najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Udovički: Otpuštanje jedini način da država ozdravi

Ministarka za državnu upravu Kori Udovički izjavila je da je veoma važno da se otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji obavi po proceduri da se ne bi desilo, kao ranije, da sud vraća otpuštene na posao.

“Otpuštanje iz javnog sektora vršiće se na osnovu dva kriterijuma. Jedan je logika pomoću koje će se utvrđivati tehnološki višak – poslovi bez kojih se može, a drugi je već ugradjen u kolektivne ugovore i prema njemu se određuje prioritet među zaposlenima”, rekla je Udovički za izdanje Večernjih novosti od ponedeljka, povodom toga što je Vlada Srbije odobrila otpuštanje 9.000 zaposlenih iz javnog sektora.

“To je jedini način da ozdravimo Srbiju i otvorimo mesta u privredi”, izjavila je ona i dodala da ministarstva moraju pomoću kriterijuma da odrede veličinu smanjenja broja zaposlenih.

Po njenim rečima, “procedura se mora poštovati kako se ne bi desilo da, kao sa prethodnim racionalizacijama, sud vraća ljude na posao, uz veće troškove nego da nikada nisu ni otpuštani”.

Udovički je navela da se zatim zaposlenima koji nisu neophodni, nudi socijalni program.

Višak zaposlenih, kako je navela, postoji u zdravstvu, pravosuđu, policiji i odbrani.

“Sa prosvetom smo u proseku, a verovali ili ne, u svim ostalim sektorima ispod proseka. Imamo malo zaposlenih u oblasti zaštite životne sredine. Viškova ima svuda, kao i neravnomerne teritorijalne nerasporedjenosti. Najviše viškova ima u administrativnom pomoćnom osoblju, ali to ne znači da je administracija predimenzionirana. Fale joj analitički kapaciteti, kadrovi potrebi za proces EU  integracija, stratezi za planiranje i inspekcijsiki nadzor”, rekla je Udovički.

Dodala je da je spreman novac za otpremnine, i to 5,5 milijardi dinara, a još dodatno za zdravstvo.

Upitana da li su stranke spremne da se odreknu partijskog kadra, Udovički je rekla da je važnije da se vidi kako ko radi, nego da se preispituje kako je ko došao do određene pozicije.”Ako ne rade dobro, onda su višak”, dodala je ministarka.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike