U trendu

UNS traži da se oslobodi IT stručnjak iz Krušika uhapšen zbog dostavljanja podataka o …

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da se protivi odredjivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik A.O. koji je bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

To udruženje traži da A.O. bude hitno oslobodjen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka, s obzirom da javnost o tome nije obaveštena što je suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva.

UNS navodi u saopštenju da je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova „osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji“.

„Ukoliko tužilaštvo tereti A.O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A.O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo“, piše u saopštenju.
 
Nedeljnik NIN objavio je ranije da je osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, odredjen pritvor od 30 dana.

NIN je naveo da javnost o tom slučaju nije obaveštena, kao i da je do „tajne akcije vlasti“ došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na medjunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar