U trendu

Vilotijević: Ove godine sadimo 60 hektara šume u Beogradu

BEOGRAD – U Beogradu će ove godine biti posađeno oko 60 hektara šume i više od 400 stabala u vidu drvoreda, izjavila je danas gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ona je to rekla u Gradskoj upravi Beograda gde je povodom Svetskog dana šuma održana prezentacija o uticaju šuma na kvalitet vazduha, a to se, kaže Vilotijević, poklapa sa ovogodišnjom svetskom temom „Šume i obrazovanje“.

„Hteli smo ljudima da približimo informacije vezane za kvalitet vazduha i šuma, jer su to dve stvari koje su vezane jedna za drugu – što više zelenila, to čistiji vazduh“, rekla je Vilotijević novinarima.

Podsetila je da je Grad Beograd 2011. godine usvojio Plan pošumljavanja i da je do sada ispunjeno nešto više od 20 odsto tog plana.

„Možda se neke stvari u gradu ne primećuju, ali sve što smo uradili uticalo je na poboljsanje kvaliteta vazduha, uprkos spekulacijama. U metropoli kao što je Beograd kvalitet vazduha je izuzetno dobar, zato smo danas želeli da povežemo šume i vazduh da bismo predstavili kakav je zaista kvalitet vazduha“, rekla je Vilotijević.

Kaže da Sekretarijat nastavlja da planski pošumljuje, a planiraju i da u urbanim zonama naprave što više parkova.

Kao poruku za Svetski dan šuma, Vilotijević je navela da „kao što svi imamo kućne ljubimce, da bi bilo dobro da svako od nas ima i drvo za ljubimca“.

Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela je 1971. godine odluku da se 21. mart, prvi dan proleća, proglasi Svetskim danom šuma.

Šume danas pokrivaju nešto više od 30 odsto ukupnih kopnenih površina Zemlje, odnosno, prostiru se na oko četiri milijarde hektara.

Prema Nacionalnoj inverturi šuma, u Srbiji je trenutno 29,1 odsto površina pod šumama, a trebalo bi da zahvataju oko 41 odsto površina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.