U trendu

VOICE: Sporazum o bezbednosti novinara pola godine bez rezultata

Stručnjak za medijsko pravo, novosadski advokat Veljko Milić izjavio je da ga čudi neefikasnost nadležnih organa gonjenja u slučajevima pretnji i uvreda koje se upućuju novinarima preko društvenih mreža.

„Za pojedine osobe koje prete novinarima čak nije ni tajna, oni ne kriju ni svoje ime i prezime, rade to vrlo javno. Apsolutno, po meni, ne postoji nikakva prepreka da tužilaštvo i policija nešto preduzmu“, rekao je Milić, predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Radnoj grupi, formiranoj na osnovu Sporazuma o bezbednosti novinara izmedju policije, tužilaštva i novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Milić je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da bi brza reakcija tužilaštva i policije u tim slučajevima trebalo da preventivno deluje i utiče na sve potencijalne učinioce.

VOICE je naveo da Sporazum o bezbednosti novinara, koji je potpisan krajem prošle godine, još ne daje rezultate u praksi, a napadi na novinare u Srbiji postali su takoreći svakodnevica.

Ove godine, po podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), prijavljeno je ukupno 47 napada na novinare, od čega četiri fizička, 29 pritisaka i 14 verbalnih pretnji.

U dva slučaja je utvrdjeno da nema krivičnog dela, dok su ostali postupci u toku, u različitim fazama, rekla je za VOICE Marija Vukasović iz NUNS-a.

Po podacima NUNS, 2016. godine zabeleženo je 69 fizičkih i verbalnih napada, pretnji i pritisaka, a Marija Vukasović je kazala da je očigledno da se prošlogodišnji trend nastavlja, s tim što se smanjuje broj fizičkih napada, a raste broj verbalnih napada i pretnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.