U trendu

Vojni sindikat Srbije ne odustaje od protesta

Uprkos najavama Ministarstva odbrane da će pripadnicima Vojske Srbije od nove godine biti povećana plata za pet odsto, Vojni sindikat Srbije večeras tvrdi da njihovi zahtevi nisu uvaženi i da neće odustati od protesta najavljenog za nedelju.

Ministarstvo odbrane ponovilo je ranije danas povodom zahteva reprezentativnog Vojnog sindikata za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika VS da neće biti smanjenja primanja u MO i Vojsci Srbije, niti otpuštanja zaposlenih, a da će već početkom sledeće godine svima biti povećana plata za pet odsto.

Sindikat, međutim, nije zadovoljan i tvrdi da zahtev za usklađivanje plata sa zakonom propisanom osnovicom, odnosno za zaposlene u VS Srbije „minimalno prihvatljivim iznosom osnovice“ koja je važila pre umanjenja zarada u javnom sektoru iz novembra 2014. godine, danas nije prihvaćen. Kako se navodi u saopštenju sindikata, zbog neuvažavanja ovog zahteva zaposleni u VS, profesionalni vojnici i civilna lica, ne mogu u narednom periodu očekivati primetno poboljšanje standarda i da će se zato najavljeni protest održati u nedelju na platou ispred Ministarstva odbrane.

U saopštenju Ministarstvo odbrane navelo je se mora imati u vidu da je predviđeno povećanje plata trenutna mogućnost države, a da poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske ostaje preokupacija Vlade Srbije i tog ministarstva.

Na prethodnim sastancima, dodaje se, otvoreno je razgovarano o svim pitanjima koje sindikat pokreće, predstavnici sindikata su upoznti sa planovima ministarstva, a postignut je i dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018.

Ministarstvo odbrane je poručilo i da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske, poput razgovora o kolektivnom ugovoru, poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.