Vučić: Prvi zadatak svih je zaustaviti mržnju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prvi zadatak svih, posle Pariza, ali i Bejruta, da se zaustavi mržnja i poručio da čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i osigura normalan i bezbedan život svih ljudi, kako onih u Parizu, tako i onih u Siriji.

Vučić je, citirajući reči proroka Muhameda, istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeci decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

„Nikakva pođela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arap nema prednosti nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom! Bijelac nije bolji od crnca niti crnac od bijelca. Jedino što je vašno je bogobojaznost i licni kvalitet. Boja i vjerovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bica su potomci Adema i Adem je, zaista, predak svih njih“, citirao je Vučić proroka Muhameda izgovorene mnogo pre 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima coveka i gradanina, koja je proklamovala, suštinski, isto – da se „ljudi radaju i žive slobodno i jednaki u pravima“.

Prema rečima srpskog premijera, i te prorokove reči su dokaz da se, pre tri dana, u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrednosti nastale u Francuskoj revoluciji, nego, upravo suprotno, da su tog petka sve religije i sve vrednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobodenog svake vere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

„I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saucešca žrtvama, Francuskoj i celom svetu, treba danas reći“, rekao je Vučić.

On je dodao da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema Muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posetioce koncerta u dvorani Bataklan.

„Zaustaviti mržnju, to je prvi zadatak, svih nas, posle Pariza, ali i Bejruta. Istovremeno, citav svet mora da nade nacin da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeci decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

„Za nas su izbeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbedno i mirno produ kroz našu zemlju“, naveo je premijer.

„Zato što mi znamo šta je mržnja i kakve posledice ostavlja.

Zato što smo iskusili i platili i sopstvenu i tudu bezumnost. I zato što ne želimo da nam se to, ikada više, ponovi“, podvukao je.

Vučić je dodao i: „Hoćemo da živimo u normalnoj, pristojnoj i stabilnoj zemlji. Hocemo da se razumemo i radimo sa susedima, Bošnjacima i Muslimanima, i svima ostalim. Da radimo, rastemo, da se nicega ne plašimo i da omogucimo da se nas niko nikada više ne plaši. To je, na kraju, ideal svih religija. I Biblija i Kuran cene život i cene rad u istoj meri kao i sve deklaracije o ljudskim pravima, jednakosti, slobodi i nezavisnosti, nastale krajem 18. veka, u vreme stvaranja novog poretka“.

Jedina razlika je u tome, dodao je, što su sloboda i jednakost, pravo na život i rad, u jednom slucaju, deo božanskog, a u drugom – prirodnog prava.

„Mi poštujemo oba. I sve što smo u poslednje, skoro dve godine, radili, bilo je na tom tragu. Sloboda, jednakost, život i rad. Nažalost, neki put nisam siguran da nas je Srbija dobro razumela. I, neki put, izgleda mi da ovde nikakav dobitak ne može da zadovolji bilo koga, nikakav napredak, korak napred, rezultat“, porimećuje Vučić.

On je dodao da se čini kao „da smo spremniji da nemamo i mrzimo i sebe i druge nego da se obradujemo onome što smo, sami, uspeli da napravimo“.

„A uspeli smo da očuvamo, u duboko polarizovanom i sukobljenom svetu, stabilnu i mirnu zemlju. Uspeli smo da živimo, saradujemo, radimo i pomažemo se sa susedima. Da izademo iz duboke krize i krenemo, bar korak, napred. Da zaradimo, stvorimo i uštedimo dovoljno, da deo toga možemo da podelimo“, rekao je Vučić.

On je naveo i da zna da to nije mnogo, ali ne zna, niti će ikada znati, zašto postoji tolika spremnost da se pljune na ono što je urađeno.

„Kao da nam to ne treba. Rad, stabilnost, mir, jednakost. Kao da bi, ponovo, da se sa svim tim poigramo i odbacimo za racun bede, rata i sveopšte otimačine. Zato, kod nas nikada nisu dovoljni racionalni pokazatelji uspeha i napretka. Vera u buducnost i vera u sopstveni rad gotovo da ne stanuju kod nas“, rekao je on.

Vučić kaže da zato ni potvrde MMF-a, Svetske banke i svih drugih da se Srbija nalazi na dobrom putu nisu dovoljne da ubede sve one kojima je verovanje u nemoguće, a ne u stvarni rad, postalo matrica javnog delovanja.

„A upravo to rade, često i nesvesno, oni koji danas ne vide da je, i ovo za neke malo, za neke i više od toga, povećanje plata i penzija, pre svega nacin da nastavimo da razvijamo sopstvenu zemlju, da je oporavljamo i da joj, kao krajnji rezultat, obezbedimo sigurnost i stabilnost. Da nijednog sekunda ne ugrozimo naše javne finansije, pre svega, našu buducnost“, kaže Vučić.

Premijer dodaje da to nije nikakva demagogija, bedna i nerazvijena, siromašna i gladna Srbija može samo da mrzi i ratuje.

„Toliko smo valjda naučili. Da se iz zla ne izlazi praznim rečima, nego ozbiljnim radom. Da se mir i sigurnost ne obezbeđuju ili, svakako, ne samo marševima i cvećem, nego politikom koja vodi računa i o sebi i o susedima. Onom politikom koja izbeglice ne doživljava kao zlocince, vec kao žrtve“, rekao je on.

„I onom koja hoce da uloži i u Srebrenicu i u škole i domove zdravlja u Srbiji. A posle više decenija propadanja, obnovicemo sve škole i bolnice, staracke domove i vrtice iz naših izvora, našim novcem.

No, necu to više da objašnjavam. Moj posao, danas, jeste da duboko žalim za svim žrtvama u Parizu i da nastavim da radim tako da Srbija, njeni gradani, više nikada ne budu žrtve. Ni svoje ni tudhe mržnje“,  napisao je u autorskom tekstu.

Premijer na kraju teksta pita dali je  dovoljan za to i odgovara da ne zna.

„Ali znam da se, po Kuranu, ljubav i mržnja – nasleduju. I da je kod nas to malo drugacije. Kod nas narod bira“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike