U trendu

Za informatičku obuku žena u Srbiji skoro 15 miliona dinara

Za prekvalifikacije i obuku žena u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija odobreno je na konkursu devet projekata za koje je izdvojeno 14.800.000 dinara, rečeno je danas u Beogradu prilikom dodele ugovora o realizaciji tih projekata.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, rekla je prilikom dodele ugovora nevladinim organizacijama za obuku da je program iniciran kako bi se doprinelo razvoju digitalizacije.

Matić je istakla i da je digitalizacija u programu nove Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, prepoznata „kao stub savremenog razvoja društva i ekonomije“.

„Smatramo da je uslov ubrzanog procesa digitalizacija, razvoj ljudskih kapaciteta, podizanje digitalnih kompetencija i digitalno opismenjavanje“, rekla je Matić, a saopštilo resorno ministarstvo.

Dodala je da je program pokrenut i kako bi se podstakla rodna ravnopravnost u ovom sektoru, što je jedan od prioriteta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u saopštenju.

„IKT obuke žena su pokrenute i sa ciljem da damo doprinos društvenom i ekonomskom osnaživanju žena“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, moguće je da 220 polaznica prekvalifikacija dodje do posla u IT sektoru nakon završenih obuka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.