U trendu

Zaštitnik: Nepotrebno jačanje ovlašćenja komunalne policije

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas da se predlogom izmena Zakona o komunalnoj policiji neproporcionalno i nepotrebno jačaju ovlašćenja komunalnih policajaca da ograničavaju slobode i prava gradjana.

„Takve izmene nisu neophodne za delotvorno održavanje komunalnog reda“, naveo je Janković u mišljenju o izmenama zakona koje je uputio Skupštini Srbije, objavljeno je na sajtu zaštitnika.

Janković je dodao da iskustva u radu komunalne policije upućuju na „potrebu za restriktivnijim, a ne širim pristupom ovlašćenjima“.

Zaštitnik je ocenio da je predlogom izmena bez valjanog razloga snižen kriterijum za zasnivanje radnog odnosa u komunalnoj policiji, kao i da je ukinuto i ograničenje broja komunalnih policajaca u zavisnosti od broja stanovnika opštine, odnosno grada.

Vlada Srbije uputila je krajem januara u skupštinsku proceduru predlog izmena Zakona o komunalnoj policiji, koji predvidja povećanje broja komunalnih policajaca i njihovih ovlašćenja, uvodi mogućnost legitimisanja prekršilaca, ali ih i njihovo privodjenje prekršajnom sudu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.