U trendu

Zašto Srbija ne otvara prvo poglavlja 23 i 24?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je indikativno to što Srbija neće među prvim poglavljima u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji otvoriti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

„Ja mislim da smo mi bili u mogućnosti da to poglavlje (23) otvorimo. Ja sam više puta rekao da je glavna stvar zatvoriti poglavlja. Sve zemlje su u pregovore ulazile otvarajući 23 i 24. Možemo da zaboravimo 35 (Kosovo), to je specifično za Srbiju, ali je vrlo indikativno da nećemo kao sledeća otvoriti ova dva“, kazao je Šabić novinarima u Klubu poslanika pre obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

On je ocenio da je nedopustivo, čak i kada se ne bi vodili pregovori sa EU, da vlast ne zanima da li građani Srbije ostvaruju zagarantovana prava.

Govoreći o saopštenju u kome je, u subotu, ocenio da je poslednja verzija Akcionog plana za poglavlje 23 značajno ispod potrebnog i očekivanog nivoa, Šabić je kazao da ni tim planom nisu predviđeni akcioni planovi za strategije koje su donete pre pet i više godina.

„Strategiju podataka o ličnosti doneli smo pre pet godina i ako smo predvideli da ćemo akcioni plan doneti za tri meseca, ako je prošlo pet godina i nismo doneli plan, da li ja tu nešto treba da komentarišem“, kazao je Šabić i dodao da je slična situacija sa uredbom koju vlada treba da donese za Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.