najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zatvor u Nišu – od gubitaša do ustanove za primer

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu počele su pripreme za gradnju novog prijemnog odeljenja površine 3.200 kvadratnih metara i vrednosti oko dva miliona evra.
Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović rekao je za agenciju Beta da će novo prijemno odeljenje biti završeno krajem 2017. godine, a izgradnju će finansirati Zavod sopstvenim sredstvima.

Grbović je rekao da je Zavod u protekle tri godine doživeo pravi preporod – pre tri godine račun je bio blokadi, dug je iznosio milion evra, plate za osudjenike kasnile su 14 meseci, a danas ostvaruje značajne prihode i proizvodi praktično sve, od „igle do lokomotive“.

Prema njegovim rečima, zaposleni i osudjenici posebno su ponosni na rezultate koje postižu u poljoprivredi i stočarstvu.

„Imali smo u 2015. godini preko 2.000 svinja, preko 50 grla krupne stoke, 10.000 tovnih pilića i oko 2.000 koka nosilja od kojih smo dobili oko 400.000 komada jaja. Proizvodnja mleka povećana je na 500 litara dnevno, a sa novih 40 junica, povećaćemo je naredne godine na 1.000 litara dnevno“, kazao je Grbović.

On je dodao da osudjenici obradjuju trenutno oko 300 hektara zemlje, od kojih je 1,5 hektar pod plastenicima i staklenicima, kao i da se svaki pedalj zemlje navodnjava.

„U staklenicima, plastenicima i na otvorenom proizveli smo prošle godine oko 200 tona povrća, 300 tona kabaste i 300 tona zrnaste hrane za stoku“, rekao je Grbović i dodao da Zavod proizvodi sve što je potrebno za ishranu osudjenika i da se značajne količine hrane prodaju na tržištu.

Pored hrane, dodao je Grbović, osudjenici proizvode i odeću i nameštaj za potrebe niškog zavoda, ali i za potrebe drugih zavoda i zatvora.

„Prošle godine u odeljenju konfekcije sašiveno je više od 7.000 pari radnih odela i osudjeničkih uniformi, 1.600 kompleta posteljina, 3.000 jastuka, više stotina peškira i zaštitnih prsluka. Napravljeno je i 350 kreveta za osudjenike i 3.000 dušeka“, istakao je Grbović.

Konstrukcije za plastenike, stražarske kućice, vrata, kapije, metalne stepenice, parkovski mobilijar, boksovi za tov stoke, kuhinjski elementi i košnice za pčele, samo su deo proizvoda koje osudjenici izradjuju za potrebe Zavoda i po narudžbini drugih firmi.

Grbović je rekao da skoro ne postoji proizvod koji osudjenici ne mogu da proizvedu u stolarskoj radionici, a pravi raritet predstavljaju grbovi izrezbareni u drvetu i šahovski kompleti sa izrezbarenim figurama.

„Ti proizvodi završavaju uglavnom kao poklon visokim stranim zvaničnicima. Engleska kraljica dobila je kao poklon grb koji je ovde izrezbaren, a patrijarh Irinej dobio je izrezbareni štap“, naveo je Grbović.

Prema njegovim rečima, u niškom zavodu u toku je rekonstrukcija pogona u koji će biti preseljene štamparija i konfekcija, a u protekle dve godine kompletno su renovirana dva paviljona, Crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog, teretana i motel na Malom Jastrepcu koji je poslednjih 10 godina bio van funkcije.

Kompletno je uredjena i vojna ekonomija u Medoševcu koju je Zavod dobio na korišćenje 2014. godine. Zavod je otvorio i vulkanizersku radnju koja donosi ustanovi prihode, ali i uštede od 400.000 dinara na godišnjem nivou, rekao je Grbović.

Načelnica Službe za obuku i upošljavanje niškog Kazneno-popravnog zavoda Valentina Krstić rekla je da je od oko 1.350 osudjenika, svakodnevno angažovano oko 600.

„Osudjenici nam se svakodnevno javljaju sa idejama šta bi mogli da rade. Na njihovu inicijativu je napravljena farma zečeva i pokrenut je uzgoj cveća u staklenicima“, kazala je Valentina Krstić i dodala da osudjenici pre uključivanja u odredjeni posao obavezno prodju obuku i dobiju sertifikat.

Ona je rekla da je obuka uglavnom za zanimanja koja su tražena na tržištu rada – za zavarivača, stolara, metalostrugara, pekara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike