U trendu

Zrenjaninski vodovod: Ne širite dezinformacije o vodi

Iz zrenjaninskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” saopšteno je večeras da su u toku poslednji koraci ka rešavanju višedecenijskog problema Zrenjaninaca sa vodom za piće i uputili apel da se ne šire dezinformacije o ispravnosti vode za piće.

Iz tog preduzeća saopšteno je da razumeju nestrpljenje, a apel je, kako navode, upućen političkim subjektima, udruženjima građana, organizacijama, medijima i građanima da pokažu ozbiljnost, da se suzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti i da se pitanje vode ne koristi u dnevno političke svrhe.

Ukazali su da se pravilnik o načinu uzimanja uzorka i metodama za laboratorijsku analizu vode za piće propisuje stroga i precizna pravila koja se moraju poštovati prilikom uzimanja uzorka vode radi dalje laboratorijske analize.

“Ovo napominjemo iz razloga što se u javnosti pojavila analiza vode iz gradske vodovodne mreže, koja je unela nemir među građanima, a gde upravo uzorkovanje vode nije izvršeno po navedenom pravilniku, pa ni sami rezultati nisu validni” navode iz Vodovoda.

S druge strane, istakli su, i pored činjenice da je voda u gradskoj vodovodnoj mreži vidljivo boljeg kvaliteta, na snazi je i dalje zabrana vode za piće te da je samim tim i svaka polemika o njenom kvalitetu, dok je ista na snazi, izlišna.

Kako je saopšteno, do sada sprovedene analize vode sa izlaska iz postrojenja za prečišćavanje vode, koje su uzorkovale i izvršile ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Zavoda za javno zdravlje Beograd i laboratorija ANHEM, ali i laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grupo Zilio, potvrđuju da su svi parametri u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti vode za piće.

Analize vode su vršene radi podnošenja zahteva investitora za dobijanje sanitarne saglasnosti a potom i upotrebne dozvole, neophodne za otpočinjanje zvaničnog rada postrojenja.

Nakon toga, naveli su, izvršiće se i od strane Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin neophodne i zakonom definisane analize vode iz gradske vodovodne mreže, koje su preduslov da nadležne institucije van snage stave zabranu za piće vode iz vodovodne mreže.

“Prepustimo stručnjacima iz ovlašćenih laboratorija i nadležnih institucija da posao privedu kraju, a nakon ukidanja zabrane vode za piće spremni smo da saslušamo svako mišljenje, primedbu ili sugestiju i da otvoreno na tu temu razgovaramo” porućili su iz zrenjaninskog Vodovoda i kanalizacije.

Građanska inicijativa “Zajedno za vodu” saopštila je juče da je voda i posle puštanja novog prečistača u pogon neispravna, što pokazuju neke od analiza obavljenih u akreditovanoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu i da umesto da se kvalitet vode popravlja, on vremenom postaje gori.

Postrojenje za prečišćavanje vode kompanije Zilio pušteno je u probni rad decembra prošle godine, a iz te kompanije juče je saopšteno da su analize pokazale da su uzorci vode zadovoljavajući.

Zrenjaninci zdravu pijaću vodu nemaju još od 2004. kada je rešenjem sanitarnog inspektora zabranjena za piće zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a oni kojima materijalna situacija to dozvoljava, već godinama kupuju flaširanu vodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.