U trendu

Zukorlić: Omogućiti medijima da izveštavaju sa sednica Bošnjačkog nacionalnog veća

Nosilac liste „Matica bošnjačka“ Muamer Zukorlić izjavio je danas da se zalaže za transparentan rad Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i da će u slučaju pobede na izborima za članove tog tela, 4. novembra, omogućiti medijima da izveštavaju sa sednica BNV. 

„To su ključne stvari koje ćemo promeniti u BNV. Naš program ima 19 načela, a pored naših opštih političkih načela, koja se tiču pune slobode u afirmaciji i očuvanju bošnjačkog nacionalnog identiteta u individualnom i kolektivnom smislu, unapredićemo sve četiri oblasti koje BNV pokriva po zakonu“, rekao je Zukorlić tokom debate novopazarskog radija Sto plus pod nazivom „Nacionalni saveti izmedju politike i ovlašćenja“

On je kazao da je Bošnjačko nacionalno veće po zakonu nadležno za obrazovanje Bošnjaka, ali i da to ne podrazumeva samo udžbenike na bosanskom jeziku.

„Za nas je veoma važno kako se bošnjačka deca uopšte obrazuju, kakve su im škole, da li su im blatnjave ulice, da li ih ispred škole čeka čopor pasa, za nas je važno da je Novi Pazar i dalje jedini grad u kome se nastava odvija u tri smene. BNV mora imati jasan stav po svim pitanjima i biti generator rešavanja problema i kada su u pitanju problemi vezani za kvalitet nastave, direktore škola, ali i one koji su nepotističke ili partokratske prirode“, rekao je Zukorlić.

On je dodao da će lista koju predvodi biti „gromoglasna“ i vršiti pritisak na nadležne da rešavaju probleme. 

U debati su trebali da učestvuju i predstavnici lista „Samoopredeljenje“ i „Vakat je“ ali su pred sam početak otkazali učešće, pa je ona pretvorena u konferenciju za novinare.

Projekat „Bošnjačko nacionalno veće izmedju politike i ovlašćenja“ podržala je ambasada Švajcarske u Srbiji i u Crnoj Gori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.