U trendu

Zvečan: Položen kamen temeljac za povratničko naselje Sunčeva dolina

U Zvečanu je danas položen kamen-temeljac budućeg naselja „Sunčana dolina“ u kojem bi trebalo da živi oko 1.500 Srba-povratnika.

Biće izgradjeno oko 300 stambenih jednica, infrastruktura kao i niz pratećih obejkata.

„Danas iz Zvečana objavljujemo početak ere povratka i vremena u kojem ćemo se zajedno i složno svi uključiti u borbu da naše ljude, koji su sa Kosova i Metohije proterani, na Kosovo i Metohiju i vratimo“, rekao je direktor Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Djurić.

Istakao je da „za njih ne tražimo ništa, osim prava da žive tamo gde jesu svoji na svome, i gde je oduvek trebalo da budu svoji na svome“.

„Projekat koji danas započinjemo, nije projekat mržnje protiv bilo koga, već projekat ljubavi prema sopstvenom narodu i projekat čiji je cilj da se makar malo ublaže posledice etničkog čišćenja i istrebljivanja srpskog naroda sa ovih prostora“, rekao je Djurić.

On je rekao i da svi koji žele da se vrate na Kosovo, da danas mogu da počnu da planiraju povratak.

Djurić je izrazio nadu da će „već sledeći Spasovdan ili veći praznik, proslaviti zajedno na ovom istom mestu, useljavajući prve porodice koje će se vratiti iz centralne Srbije“.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao da je povratak raseljenih „naša sveta dužnost“.

„Sve što činimo, ima veliku simboliku jer danas svi zajedno – i Vlada Srbije, i Opština Zvečan, i Eparhija raško-prizrenska, imaju cilj da se stvore uslovi da se naši sunarodnici vrate“, rekao je vladika.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Teodosijević je istakao da „država Srbija čvrsto pokazuje i dokazuje da je Kosovo i Metohija njen sastavni i neotudjivi deo“.

Specifičnost ovog projekta jeste što će da bude održiv, a svi koji se budu uselili, dobiće radno mesto, rekao je Todosijević.

Sporazum o izgradnji naselja potpisan je 12. jula prošle godine, a svečano je predstavljen prošlog meseca u Beogradu.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova je danas saopštilo da nije informisano, niti konsultovano o izgradnji naselja za povratnike u opštini Zvečan i da je odluka o izgradnji tog naselja protivzakonita.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da naselje „Sunčana dolina“ ne može da se gradi, ako nadležni opštinski organi nisu izdali gradjevinsku dozvolu, a osnov za izdavanje te dozvole je razvojni plan opštine kojeg nema, te je „aktivnost Opštine Zvečan u konkretnom slučaju protivzakonita“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.