U trendu

A. Zeneka: Nismo dali preterana obećanja o isporuci doza

OKSFORD – Izvršni direktor AstraZeneke Paskal Sorio izjavio je danas da ta farmaceutska kuća nije dala preterana obećanja po pitanju isporuke vakcina protiv kovida-19 u svetu, braneći smanjenje u količini isporuka doza.

Evropska komisija je pokrenula tužbu protiv britansko-švedske kompanije zbog nepoštovanja ugovora oko isporuke vakcina i zbog nedostatka čvrstog plana koji bi osigurao pravovremene isporuke, preneo je Rojters.

Sorio je rekao da se AstraZeneka maksimalno potrudila da isporuči vakcine Evropskoj uniji koliko god je bilo moguće i dodao je da je razočaran što kompanija nije mogla da distribuira više doza, ali se i pohvalio da je rad farmaceutske kuće na vakcini bio „totalno posvećen“ da se povećaju zalihe.

„Nikada nismo obećali više, samo smo pričali šta smo smatrali da je ostvarivo u to vreme“, rekao je Sorio novinarima, dodavši da kompanija nije isporučila dovoljno vakcina Evropi, koliko se nadala.

Do kraja aprila, AstraZeneka je isporučila 50 miliona doza Evropskoj uniji, a do kraja marta je isporučeno samo četvrtina od onoga što je obećano EU, dodaje Rojters.

Kompanija je rekla da planira da distribuira 100 miliona doza EU do kraja juna, umesto 300 miliona doza koliko je predviđeno sporazumom.

Sorio je ocenio da u Indiji 90 odsto doza čine vakcine AstraZeneke.

„Zamislite kakvo bi stanje bilo u Indiji bez naše vakcine. Zamislite da nismo nastupili tako, zamislite da smo rekli ‘ne'“, kazao je Sorio.

AstraZeneka je rekla da je 300 miliona doza dosad isporučeno u 165 zemalja širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.