U trendu

Abas nagovestio odlaganje palestinskih parlamentarnih izbora

Palestinski predsednik Mahmud Abas nagovestio je danas da podržava odlaganje prvih palestinskih izbora posle 15 godina, rekavši da će oni biti održani jedino ako Izrael dozvoli glasanje u istočnom Jerusalimu.

Na početku sastanka palestinskih frakcija na kojem će odlučivati o odlaganju izbora, Abas (85) je akcenat stavio na glasanje u istočnom Jerusalimu, gde je Izrael zabranio aktivnosti Palestinske uprave, uključujući skupove u okviru predizborne kampanje, navodi Asošiejted pres.

Izrael tek treba da saopšti da li će dozvoliti glasanje putem pošte, kao na ranijim izborima.

Odlaganjem izbora zakazanih za 22. maj Abasova stranka Fatah bi gotovo izvesno bila poštedjena ponižavajućeg poraza, dok bi takvu odluku tiho pozdravili Izrael i zapadne zemlje.

Konačna odluka o održavanju izbora očekuje se tokom noći ili jutra, navodi AP.

Abas je rekao da je danas primio pismo od Izraela u kojem se navodi da vlasti te države ne mogu da donesu odluku o izborima jer još nije formirana vlada. Izbori u Izraelu su održani 23. marta.

„Donećemo adekvatnu odluku kako bismo zaštitili sva naša prava u istočnom Jerusalimu, našem večnom glavnom gradu, uključujući pravo da održimo parlamentarne izbore tamo“, rekao je Abas pre početka dela sastanka zatvorenog za javnost.

Ekstremistička palestinska stranka Hamas, koja očekuje dobar rezultat na izborima, ranije je odbacila ideju da oni budu odloženi, navodeći da Palestinci treba da istraže načine za „održavanje izbora u Jerusalimu bez dozvole“.

Hamas je takodje upozorio Abasa, ne pominjući njegovo ime, da „neće učestvovati u bilo kakvom odlaganju ili otkazivanju“ izbora i da „neće pružiti podršku“ takvoj odluci.

Na izborima se očekuje dobar rezultat Hamasa zbog rascepa unutar Fataha, čiji članovi učestvuju na tri rivalske liste.

Izrael nije saopštio da li će dozvoliti glasanje u istočnom Jerusalimu, ali je izrazio zabrinutost zbog sve veće snage Hamasa koji, kao i zapadne zemlje, smatra terorističkom organizacijom i verovatno bi bojkotovao svaku palestinsku vladu u kojoj bi bila ta ekstremistička grupa.

Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo istočni Jerusalim, koji Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Izrael je tada okupirao i Zapadnu obalu i pojas Gaze, teritorije koje Palestinci takodje planiraju da uključe u svoju buduću državu. Izrael je kasnije pripojio istočni Jerusalim i ceo grad smatra svojom prestonicom, uprkos protivljenju medjunarodne zajednice, i zabranjuje rad Palestinske uprave u njemu.

Palestinski predsednički izbori zakazani su za 31. jul i, zajedno sa parlamentarnim, predstavljaju retku priliku za izbor novog rukovodstva Palestinaca.

Na poslednjim izborima, održanim 2006. godine, Hamas je ubedljivo pobedio, a godinu dana kasnije nasilno je preuzeo vlast u pojasu Gaze, čime je Abasovu vlast sveo na delove Zapadne obale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.