Abas poručio Bajdenu da želi pravedan mirovni proces

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, čestitajući danas novom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, rekao da se „raduje saradnji za mir i stabilnost u regionu i svetu“.

Abas je izrazio spremnost za „sveobuhvatan mir i pravedan mirovni proces koji ispunjava očekivanja palestinskog naroda za slobodu i nezavisnost“.

„Nadamo se da će Bajdenovo prisustvo (u Vašingtonu) biti šansa da se primeni medjunarodno pravo i reši sukob osnivanjem nezavisne palestinske države i okončanjem patnje palestinskog naroda“, rekao je palestinski zvaničnik iz Abasove partije Fatah Džibril Radžub, preneo je Frans pres.

On je ocenio da odlazak Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa s dužnosti „služi američkim interesima i očuvanju medjunarodnog poretka i demokratije u svetu“.

„Ceo svet i Palestinci su odahnuli s olakšanjim posle Trampovog odlaska i ‘sporazuma veka’ „, rekao je Azam al Ahmad, zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije pominjući mirovni plan za Bliski istok, predstavljen pre godinu dana u Beloj kući kojim su izmedju ostalog otvara mogućnost da Izrael anektira trećinu okupirane Zaadne obale, a da se palestinska država osnuje na preostalom delu ako Palestinci ispune oštre uslove.

Portparol Hamasa u pojasu Gaze Favzi Bahrum pozvao je danas predsednika Bajdena da „okonča pokušaje da se livkidira palestinsko pitanje, počev od statusa Jerusalima“.

Budući državni sekretar SAD Antoni Blinken rekao je da Bajden ne namerava da izmeni odluku Vašingtona kojo je Jeruslim priznao kao glavni grad Izraela, ali Bajden podržava rešenje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po „modelu dve države“ stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.