U trendu

Abazović: Na Ohrid ide kao gost, posmatrač, ali. . .

PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je danas da na samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu ide kao gost, posmatrač, ali i da ne bi imao ništa protiv da se Crna Gora priključi ovoj inicijativi, ako se ispostavi da je to dobro za državu.

Prihvatljivo mu je, ističe, sve što vodi većoj regionalnoj saradnji.

Abazović je u Budvi, uoči samita o demokratiji u jugoistočnoj Evropi rekao da je od presudne važnosti da region sarađuje u učlanjenju u Evropsku uniju, navodeći da bi na tom putu trebalo da pomažemo jedni drugima, prenela je agencija Mina.

„Na tom putu treba da pomažemo jedni drugima. Dugo je region trpeo posledice neodgovornih politika, treba sada da krenemo drugačije“, naveo je Abazović.

Na pitanje kako razume poruku potpredsednika vlade Raška Konjevića da ne može niti sme preuzeti bilo kakve obaveze u ime države, Abazović je kazao da je to “deo taktike i dogovorenih poruka” koje imaju za cilj da pogode razne delove društva.

On je kazao da takve izjave ne doživljava kao nekolegijalne, dodajući da će na sastanku u Ohridu biti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

„Ne idemo u Ohrid da postanemo član Otvorenog Balkana. Idemo kao posmatrači, razmotrićemo šta je dobro za zemlju, ako se ispostavi da jeste dobro nemam ništa protiv da se priključimo inicijativi“, rekao je Abazović.

Na pitanje da li će za priključivanje inicijativi Open Balkan tražiti podršku Demokratskog fronta, ako je ne bude imao od svojih koalicionih partnera, Abazović je odgovorio da mu ne treba nikakva posebna podrška.

„Spoljnu politiku vodi vlada. Parlament može da koristi svoje mehanizme koji su legalni i legitimni“, kazao je crnogorski premijer.

Komentarišući dešavanja u Ukrajini, crnogorski premijer je istakao, da je to veliki podsetnik za države Zapadnog Balkana.

„Prošli smo kroz ratove, agresije. Znamo šta znače ratni zločini. Treba da zajednički radimo kako bismo doprineli miru. To je naša obaveza“, kazao je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.