U trendu

Abazovic na sastanku OB ne sme preuzeti obaveze u ime drzave

PODGORICA – Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Crne Gore Raško Konjević, smatra da premijer Dritan Abazović može otići na sastanak inicijative Otvoreni Balkan (OB) kao posmatrač, ali ne može niti sme preuzeti bilo kakve obaveze u ime države.

„To bi značilo destabilizaciju Vlade i ne verujem da je premijeru više stalo do OB nego do Vlade na čijem je čelu“, rekao je Konjević za Pobjedu.

Prema njegovom mišljenju, Otvoreni Balkan je više politički projekat, koji nema za cilj produbljivanje regionalne saradnje, već je, kako je naveo, u funkciji skretanja fokusa sa EU puta i obaveza koje stoje u procesu integracija.

On smatra da se ta inicijativa koristi više kao propagandno sredstvo i, kako je naveo, „kao deo kamuflirane anti-EU agende od strane onih koji još nisu raskrstili da li prihvataju evropski ili Putinov sistem vrednosti“.

Konjević je rekao da uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora biti plod dijaloga, a zatim predloga nadležnog Ministarstva spoljnih poslova.

„A pre svega mora za cilj da ima državne interese Crne Gore. Da bi neka inicijativa imala smisla, ona mora biti inkluzivna, moraju je podržavati sve zemlje kojima je namenjena, a ovde to nije slučaj“, kazao je Konjević.

On smatra da Otvoreni Balkan nije u interesu Crne Gore, jer cilj Podgorice treba da budu EU integracije i ubrzanje reformi.

„Inicijativa nema podršku naših EU partnera, nema podršku pola regiona, a nije jasan njen cilj, s obzirom da već postoje mehanizmi regionalne saradnje, posebno u okviru Berlinskog procesa koji ima punu EU podršku“, rekao je Konjević.

Crnogorski premijer Dritan Abazović ranije je najavio da će prisustvovati samitu Open Balkan u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument za to da ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.