U trendu

Abazović: Obračun sa kriminalom bi doneo pomirenje

SKOPLJE/PODGORICA – Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović smatra da bi se snažnijom borbom protiv kriminala i korupcije, značajno umanjio i nacionalizam u zemljama regiona, a onda bi, uveren je, usledilo pomirenje.

Abazović je to rekao na konferenciji u organizaciji britanskog nedeljnika Ekonomist u Skoplju i dodao da je Crna Gora, za svega devet meseci, zaustavila šverc cigareta koji je punih trideset godina važio za državni projekat.

„Prema nekim procenama, preko 20 odsto svih cigareta na prostoru EU i UK, dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa“, rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

Dodao je da je zaplenjeno 1,4 tone kokaina, što je najveća zapljena kokaina u istoriji Zapadnog Balkana.

„Ali je sve to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog Tužilačkog savjeta (TS) i reforme tužilaštva“, naveo je Abazović.

Rekao je i da je svaka kriza ujedno i nova šansa.

„Smatram da zemlje Zapadnog Balkana konačno moraju da razumeju da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomeriti fokus sa negativnih tema koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, ukazao je Abazović.

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Abazović je ukazao da „naša retorika mora biti kompatibilna sa našim rečima“.

„Ukoliko zaista želimo da naše države postanu punopravne članice EU i da živimo u skladu sa evropskim vrednostima, moramo promeniti način ponašanja. Ne možemo na svojim granicama videti neprijatelje, već prijatelje i partnere na zadatku izgradnje ekonomski jačeg regiona“, rekao je.

Cilj Crne Gore, kazao je Abazović, jeste da granice budu nevidljive, da se poboljša mobilnost i obnova porušenih mostova prijateljstva među državama Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.