U trendu

Abazović: Odgovor SNP čekamo do nedelje

PODGORICA – Mandatar za sastav crnogorske Vlade Dritan Abazović iz pokreta URA rekao je da očekuje da SNP do nedelje odluči da li će biti deo nove vlade.

On je rekao da iako SNP ne donese odluku do tad, nije sve završeno i da će biti prostora za tu stranku jer je, kako je rekao, važno imati evropsku većinu koja će da deblokira procese.
Kako je kazao Abazović, priča o rehabilitaciji DPS je neutemeljena.

On navodi da građani treba da sačekaju izbore u Beranama, Ulcinju, i jos 10 opština i da tada treba da se vidi vraća li se DPS.

Naveo je i da je koncept manjinske vlade iznuđen u ovom trenutku, a da je URA sala šta je njihov koncept.

„SNP nema protiv koncepta ništa, ali treba im odluka stranačkih organa. Mi ćemo razgovarati sa poslanicima PzP i Miodragom Lekićem. Svako neka odluči šta je najbolje. Mi ćemo autonomno voditi svoju politiku“, rekao je Abazović za TV Vijesti.

SNP je, kako kaže, važna, u kontekstu stvaranja većine za deblokiranje procesa i pravljenja evropske većine.

„Očekujemo odluku za tri dana. Ne znači da su im zatvorena vrata ako to ne urade“, ponovio je Abazović.

Kako je rekao, v. d. predsednika Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić iz DF-a je častan čovek, a ako ne želi da zakaže skupštinsku sednicu o izboru vlade i novog predsednika parlamenta, onda bi drugi potpredsednik mogao da zakaže sednicu.

On je rekao da je spreman da u svakom trenutku razgovora sa Demokratskim frontom i Demokratskom Crnom Gorom, jer je dijalog uvek opcija.

Abazović je kazao i da budući učesnici u vladi moraju da potpišu politički sporazum, koji će imati normativni deo i političke prioritete.

Politički, kako navodi, biće priče o ekonomiji i nužnim reformama, gde su prioriteti evropske integracije, ekonomska politika i priprema izbora za godinu dana.

„DPS je ponudio četiri principa, koja su nam prihvatljiva. Prvi je pitanje bezbednosnog aspekta i saradnja sa NATO i EU, drugi analiza mera za sprečavanje epidemije korona virusa, onda da se ojača politika evropskih integracija, s akcentom na poglavlja 23 i 24 i da se ojača politika privlačenja investicija i ekonomska politika“, rekao je Abazović.

Poručio je da ako neko misli da će Dritan Abazović sa koje god pozicije delovao staviti pod zaštitu bilo koga od ljudi umešanih u korupciju, grdno se vara.

Istakao je u kontekstu dešavanja u Ukrajini da je važno za Crnu Goru da ima stabilnu vladu.

Abazović je rekao da će nova vlada imati verovatno od 16 do 18 resora, te da je njegova zamisao da bude formirano i ministarstvo evropskih poslova. Kazao je i da broj resora zavisi od broja subjekata koji će formirati novu vladu.

„Crna Gora mora da ide napred“, zaključio je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar