U trendu

Abazović: Vučić u CG ima svoje politicke faborite, to je to

ZAGREB – Potpredsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji veruje u formiranje manjinske vlade, izjavio je da iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno proklamuje da ne utičce ni na šta u Crnoj Gori i da je to suverena slobodna država, on, kaže, ima svoje političke favorite.

„I to je to, što da radimo? Ja sam na drugoj strani, što bi se reklo, mi predstavljamo drugi politički subjekt, drugi svet, drugo poimanje politike, drugu viziju“, rekao je Abazović sinoć za hrvatski Javni servis HRT.

On je to rekao odgovarajući na pitanje koliki je uticaj predsednika Vučića na događaje u Crnoj Gori, a na opasku da li zbog toga što ima favorite Demokratski front neće ući u novu vladu, Abazović tvrdi da to nije razlog.

Demokratski front neće ući u vladu, pojašnjava, jer smatra da u ovom trenutku nije dobro da one strukture koje , kako navodi, „imaju malo narušen međunarodni ugled, ili stvaraju određeni problem da se društvo u potpunosti pomiri, da oni ostanu van struktura vlasti“.

Na konstataciju da ga dosta napadaju da mu prigovaraju da je „četnički Albanac“, da je primio neke silne miliione kao i da je njegov brat od predsednika Vučića dobio kliniku u Beogradu, Abazović kaže da te napade doživljava jako neozbiljno i da je Crna Gora, kako je naveo, zemlja u kojoj vrlo često političke elite kroz dramatizaciju pokušavaju da steknu političke poene.

„Kada je reč o mom bratu i klinici u Beogradu, da to demistifikujemo. Vrlo sam ponosan na svoga brata i žao mi je što ga uvlačimo u političku igru. Moj brat je, a to može svako jednim klikom pronaći, vrhunski stručnjak iz genetike.

Na opasku da li je toliko dobar da mu je srpski predsednik poklonio kliniku, Abazović
kaže:

„Toliko dobar da mu je on poklonio kliniku. Oni su tri lekara koji otvaraju izvanserijsku kliniku, neviđenu na ovim prostorima. Oni inače rade i u Hrvatskoj, na Malti, u Španiji , operišu po Istanbulu, obučavaju se u Japanu. Oni su ljudi koji znaju ‘know how’. Ali prosečnom biraču kojemu se obraćaju određene političke strukture u Crnoj Gori je taj svet potpuno nejasan. Umesto da budu ponosni na te ljude, oni ih žele uvući u političku kaljugu…“, rekaoje Abazović i istakao:

„Niti nam je bilo ko u životu nešto pomogao, meni hvala Bogu nikad ništa nije nedostajalo…“, rekao je, između ostalog Abazović.

Na pitanje da li će Srpska pravoslavna crkva imati uticaj na njegovu budućnost, moguću manjinsku vladu s obzirom na to da je nedavno bio u Beogradu kod patrijarha Porfirija, Abazović kaže da je na, kako kaže, da je to sve bilo zbog Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen i da ga, iako je bilo malo buke oko njegovog usvajanja, sada više niko ne pominje.

Na konstatacuju da je tu i Temeljni ugovor, on kaže:

„Imamo Temeljni ugovor koji treba da potpišeo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. I što je problem? Temeljni ugovor je potpisala Republika Hrvatska. Šta je problem da s jednom verskom zajednicom, koja ima veliki broj sledbenika, ali da ima i mali – sa jevrejskom zajednicom, s bilo kojom, sutra s nekom budističkom zajednicom u Crnoj Gori… Što je problem da država dodatno jamči ustavna prava koja vernici u Crnoj Gori imaju“, upitao je.

A na pitanje da li je problem u imovini SPC, Abazović tvrdi da to nije problem niti je, kako kaže, to predmet Temeljnog ugovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar