U trendu

Abazović Zelenskom: CG je čvrsto uz ukrajinske prijatelje

PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović uputio je pismo podrške ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u kojem je, između ostalog, izjavio saučešće povodom, kako je naveo, stradanja i gubitka velikog broja života nevinih ukrajinskih građana, podržao i ponudio pomoć Ukrajini za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

„Nemerljivom hrabrošću i dostojanstvom Vaš narod i Vi lično, svakodnevno zadivljujete celi svet. U ovom brutalnom i ničim izazvanom bezumlju rata, Ukrajina brani od agresije ne samo svoju domovinu nego i celu Evropu, kao i demokratske vrednosti i civilizacijske norme na kojima počiva savremeni svet“, naveo je Abazović u pismu dostavljenom medijima.

Zelenskom je poručio da je zajedno sa ukrainskim građanima više nego iko, čuvajući svoju zemlju, čast i dostojanstvo, pokazao da je Evropska unija mnogo više od 27 država članica i da se može i mora braniti van svojih sadašnjih granica.

„Zbog toga, pored ostalog, crnogorski građani stoje čvrsto uz ukrajinske prijatelje, što svakodnevno dokazujemo i prijemom izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, koji su u Crnoj Gori našli sigurno utočište“, naveo je Abazović.

Naveo je da se Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU, koja je najdalje odmakla u pregovorima, zalaže za ubrzano pridruživanje u skladu sa zaslugama.

„Politika proširenja je jedna od najuspešnijih politika Evropske unije i želimo da tako i ostane. Pored toga, u potpunosti smo usklađeni sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i beskompromisno smo prihvatili sve restriktivne mere i sankcije Ruskoj Federciji kao znak bezrezervne podrške evropskom zajedništvu u odbrani naših civilizacijskih vrednosti“, naveo je Abazović.

Poručo je da Crna Gora podržava namere i želje Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i nadaju se, kaže, da će u tome i uspeti.

„Na raspolaganju smo da i u praktičnom smislu podelimo naše iskustvo u procesu pregovora na način koji je Vama najprihvatljiviji“, naveo je Abazović, koji se nada skorom telefonskom razgovoru sa Zelenskim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.