U trendu

Abruco: Trijumf Salvinijeve Lige, Di Majov pokret tek treći

RIM – Marko Marsilio, kandidat koalicije desnog centra, trijumfovao je na izborima u italijanskom centralnom regionu Abruco, ultradesničarska Liga vicepremijera Matea Salvinija koja je bila deo te koalicije udvostručila je broj glasova u odnosu na glasanje na prošlogodišnjim nacionalnim izborima, dok je populistički Pokret 5 zvezdica drugog vicepremijera Luiđija di Maja izgubio uporište u Abrucu.

Salvinijeva Liga na lokalne i regionalne izbore u Italiji i dalje ide u koaliciji sa strankama Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija i Braća Italije nekadašnje Berluskonijeve ministarke Đorđe Meloni, ali na nacionalnom nivou učestvuje u vlasti sa Di Majovim Pokretom 5 zvezdica.

AP prenosi da je, prema zvaničnim podacima, Marsilio u ovom planinskom regionu osvojio oko 48 odsto glasova i smenio sa vlasti koaliciju levog centra, za koju je glasalo 31 odsto izašlih na glasanje.

Pokret 5 zvezdica je trećeplasirani sa oko 20 odsto glasova, mnogo manje od 40 odsto osvojenih glasova u Abrucu na prošlogodišnjim nacionalnim parlamentarnim izvorima.

Navodi se da je Liga na tim izborima u martu 2018. imala 13,9 odsto glasova, dok je na jučerašnjem regionalnom glasanju osvojila 28 odsto glasova.

AP navodi da je odnos Lige i Pokreta 5 zvezdica u centralnoj vlasti u Rimu postao naizgled sve krhkiji zbog neslaganja po raznim pitanjima, uključujući izgradnju tunela kroz Alpe i venecuelansku političku krizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.