U trendu

Admiral Ričardson: Kineski ratni brodovi u Severnom Atlantiku

VAŠINGTON – Kineski ratni brodovi sada operišu u Severnom Atlantiku, a ruske podmornice „šunjaju“ se tim istim vodama tempom koji nije viđen od kraja Hladnog rata, izjavio je admiral Džon Ričardson, komandant mornaričkih snaga SAD.

U intervjuu za Glas Amerike, Ričardson je rekao da kretanje kineske vojske od Severnog Atlantika ka Sredozemnom moru predstavljaju „novu dinamiku“.

„Pre samo pet godina, ništa slično ne bi moglo da se dogodi”, kazao je Ričardson, naglašavajući da je „kineska mornarica globalna, snažna, spremna i sposobna da izvrši sve što Peking želi“, kao i da je svakako konkurencija za Ameriku u smislu mornaričke pretnje.

Međutim, kineske operacije u blizini američke istočne obale nisu tolika pretnja kao što pretnju predstavljaju ruska plovila ispod površine okeana. NATO saveznici, od Severne Amerike do Evrope, sve više su zabrinuti zbog nivoa aktivnosti ruskih podmornica u Severnom Atlantiku, navodi VOA.

„Govorimo o obimnijoj aktivnosti nego što smo videli u poslednjih 25 godina“, rekao je admiral Ričardson.

Američki zvaničnici zabrinuti su da bi Moskva mogla da pokuša da upotrebi svoje podmornice kako bi prekinula ili prisluškivala podvodne kablove, koji povezuju dva kontinenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike