U trendu

Afera Ibica na pravnom terenu – prijave podneo Štrahe

BEČ – Posle političkog potresa, „afera Ibica“ premestila se i na pravni teren, tako što je njen glavni akter, doskorašnji austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, podneo državnom tužilaštvu u Beču krivičnu prijavu protiv tri lica u vezi te afere.

Štrahe je, krajem prošle nedelje bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, nakon što se u javnosti pojavio video snimak jedne večeri pre dve godine na Ibici, na kojoj je jednoj navodnoj nećaki jednoj ruskog milijardera nudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i dao savete kako to da učini uz zabilaženje kontrolnih vlasti Austrije,

Štrahe je kazao da je podneo prijavu protiv tri lica za koje smatra da su mogući saučesnici u nastajanju video materijala.

Ne isključuje mogućnost da su u nastajanju video materijala učestvovale i druge osobe i kaže da očekuje da će to istraga pokazati.

Štrahe, vezano za izjave koje su dovele do njegovog političkog pada, kaže da je bio akter inscenirane situacije, u kojoj je izneo navodno samo neka razmišljanja, što je, kaže, bilo glupo i neprihvatljivo.

Međutim ukazuje da nijednom političaru takva razmišljanja nisu strana u kojima razmišlja o sredstvima i putu da ostvari ciljeve svoje stranke.

Štrahe ističe da, za razliku od tvrdnji pojedinih medija, ne postoji dalji kompromitujući video ili audio materijal.

„Tvrdnje da postoje scene koje me prikazuju prilikom korišćenja narkotika i seksa su apsurdne“, podvukao je on.

Inače austrijski mediji su objavili da iza video snimaka stoje jedna bečki advokat, jedan detektiv, te i jedna Letonka, verovatno unajmljena iz jendog eskort servisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.