U trendu

AFP: Civili zarobljeni u Mariupolju, oko Kijeva se steže obruč

Stanovnici lučkog grada Mariupolj danas su ostali na tom području na jugu Ukrajine jer je neuspeo i drugi pokušaj njihove evakuacije, dok na području Kijeva ruska vojska steže obruč, javila je večeras agencija Frans pres.

Francuska novinska agencija prenosi da 11. dana ruske invazije na Ukrajine, sa tog područja dolaze fotografije koje podsećaju na Alep tokom rata u Siriji, ili na Grozni tokom rata u Čečeniji. Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi (Filippo) ocenio je da je to „najbrža izbeglička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata“.

Stanovništvo je već drugi dan zaredom moralo da odustane od napuštanja lučkog grada Mariupolja, na Azovskom moru, gde već pet dana vlada „humanitarna blokada“, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko i dodao da u gradu nema vode, hrane, grejanja i struje.

S druge strane, ruski vojnici se približavaju Kijevu. Intenzivne borbe se vode na periferiji glavnog grada, prema ukrajinskim regionalnim vlastima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je potpuno uništen aerodrom Vinica oko 200 kilometara jugozapadno od Kijeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.