U trendu

AFP: Pućdemon iz Brisela traži pravedno sudjenje u Španiji

Smenjeni predsednik Katalonije Karles Pućdemon, kojeg gone španski pravosudni organi, zatražio je iz Brisela, gde je otišao posle smenjivanja, da mu španske vlasti garantuju pravično sudjenje kada se vrati u zemlju.

Špansko pravosudje uputilo je utorak poziv Pućdemonu i grupi od 13 smenjenih zvaničnika Katalonije da u četvrtak i petak dodju u sud na saslušanje.

Pućdemon i deo članova njegove smenjene vlade koji su otišli u Brisel, rekao je da namerava da ostane u Belgiji kako bi „svetu objasnio demokratske manjkavosti španske države“.

Frans pres je javio da su se dvojica smenjenih zvaničnika sinoć vratili u Barselonu.

Jednog od njih, Hoakima Forna, koji je bio zadužen za unutrašnje poslove Katalonije, dočekala je grupa protivnika nezavisnosti te španske oblasti, koja ga je nazvala „izdajicom“.

Pućdemon je rekao da neće pobeći od pravosudnih organa, ali je dodao da se neće vratiti u Španiju dok mu vlasti ne garantuju pravično sudjenje.

Smenjeni lider Katalonije je takodje rekao da neće tražiti politički azil u Belgiji.

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da Pućdemon tokom boravka u Belgiji ima „isti tretman kao bilo koji evropski gradjanin“.

Katalonski lokalni list Vangvardija preneo je sinoć da se Pućdemon vraća u Barselonu sa dvojicom zvaničnika, ali ta informacija nije potvrdjena iz drugih izvora.

Pućedmon je smenjen prošle nedelje pošto je proglasio nezavisnost Katalonije, dok su centralne vlasti odmah uvele direktnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju te oblasti. Španski premijer Marijano Rahoj raspisao je vanredne regionalne izbore za 21. decembar. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.