U trendu

AFP: Žozep Borel doveo Španiju i EK u neprijatnu situaciju

Evropska komisija saopštila je večeras da je na Španiji da razmotri dalje korake nakon što je budući šef evropske diplomatije Žozep Borel na Tviteru preneo dokument ocenjen kao poverljiv, a povezan je sa sudskom procedurom protiv jedne katalonske separatistkinje.

Gaf ministra doveo je Španiju u neprijatnu situaciju. Ta greška bi mogla da utiče i na novi sastav Evropske komisije, manje od tri nedelje od predvidjenog glasanja u Evropskom parlamentu.

„Postoje jasna pravila koja se primenjuju za upotrebu Šengenskog informativnog sistema (SIS) i očekujemo od svih da to poštuju“, rekla je portparolka EK Mina Andrejeva.

U pitanje se dovodi poruka Borela na Tviteru u kojoj on pokazuje dokument koji su poslale britanske vlasti preko sistema Sirena. U tom tekstu se od Madrida traže dodatne informacije o nalogu za hapšenje katalonske separatistkinje Klare Ponsati, koja se nalazi u Škotskoj.

U toj poruci koja je ubrzo izbrisana, ali su sačuvane kopije, Borel je objavio poverljive i lične informacije.

„Ministar je ponovio informacije već prenete u raznim medijima. U tom trenutku, on nije bio upoznat sa ograničenim pristupom prirode dokumenta. Kad mu je to rečeno, odlučio je da izbriše poruku (na Tviteru)“, rekli su Frans presu španski diplomatski izvori.

Medjutim, usledile su reakcije. Poslanica Evropskog parlamenta iz grupe Zelenih, Katalonka Diana Riba je uputila protestno pismo Žan-Klodu Junkeru i njegovoj naslednici Ursuli fon der Lajen.

Poslanica traži da se povuče imenovanje Borela sa funkcije visokog predsednika EU za spoljnu politiku i bezbednosti ako se dokaže zloupotreba poverljivih informacija.

Portparolka EK navela je da podaci uneti u Šengenski informativni sistem mogu da konsultuju samo odredjena „nadležna tela“. „Poruku je postavio Borel u svojstvu šefa španske diplonatije i sada je na španskim vlastima da utvrde dalje korake“, rekla je Andrejeva.

Interni izvori EK preneli su da su predvidjene novne kazne u slučaju kršenja propisa.

Neimenovani portparol britanskog sistema Sirena izjavio je Frans presu da su informacije u poruci bile namenjene snagama reda i sudijama i „obično nisu javne“.

Evropski parlament već je odobrio imenovanje Borela koji će zameniti Federiku Mogerini, ali poslanici još treba da glasaju o celom novom sastavu EK. To glasanje je predvidjeno 27. novembra u Strazburu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.