najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Afroamerička aktivistkinja Harijet Tabman na novoj novčanici od 20 dolara

Prvi put će portret jedne crne žene, borca za ukidanje ropstva Harijet Tabman (Harriet Tubman) biti na jednoj američkoj novčanici, rekli su danas izvori iz američkog ministarstva finansija.

Američki ministar finansija Džek Lu (Jack Lew) objaviće danas da će na novoj novčanici od 20 dolara biti portret Harijet Tabman (1822-1913), rekao je portparol ministarstva za agenciju Frans pres.

Izvor iz ministarstva je rekao za agenciju AP da će Tabman, vodja borbe protiv ropstva iz 19. veka, na novčanici zameniti portret Endrua Džeksona, sedmog američkog predsednika.

To će biti prvi put da jedna žena bude na nekoj američkoj novčanici u poslednjih sto godina. Biće objavljene i druge promene na novčanicama od 20, 10 i pet dolara.

Odluka da se portret Harijet Tabman, legendarne afro-američke aktivistkinje, stavi na novčanicu od 20 dolara verovatno znači da je ministar odustao od ranije namere da skine Aleksandra Hamiltona sa novčanice od 10 dolara.

U junu 2015, ministarstvo finansija je najavilo da namerava da zameni portret prvog ministra finansija Aleksandra Hamiltona sa novčanice od deset dolara likom jedne žene, čije ime tada nije navedeno.

To je izazvalo bes obožavatelja Hamiltona, jednog od tvoraca Ustava, koji su tražili da se sa novčanice od 20 dolara zameni lik sedmog američkog predsednika Endrua Džeksona, koji je mnogo manje popularan.

Tada je vlada pokrenula veliko ispitivanje javnog mnenja o tome koja bi žena trebalo da bude izabrana da krasi jednu američku novčanicu, prvi put u 100 godina. Medju finalistkinjama bile su Elenor Ruzvelt i aktivisktinja u borbi protiv rasne segregacije Roza Parks.

Druge žene bile su na američkim novčanicama ranije, Marta Vašington, supruga prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona ili Indijanka Pokahontas.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike