U trendu

Afroamerikanac koji je stradao u Ohaju upucan 46 puta

AKRON – Džejlanda Vokera, 25-godišnjeg Afroamerikanaca, policija je prošlog meseca u gradu Akronu u Ohaju ubila nanevši mu 46 prostrelnih rana iz vatrenog oružja, navodi se preliminarnom izveštaju posle obdukcije, koje je danas objavila Kancelarija medicinskih ispitivača u okrugu Samit.

Dr Lisa Koler, medicinski islednik okruga Samit, kaže da je bilo nemoguće reći koji je metak ubio Vokera ili koliko je hitaca ispaljeno, prenosi AP.

Ona je rekla da je Voker „imao nekoliko veoma razornih povreda koje su mogle da izazovu smrt“, uključujući povrede srca, pluća i arterija.

„Nastradali je imao pet rana u leđima, ali je nemoguće reći da li su se pojavile dok je bežao ili se okrenuo kada su nas njega pucali“, rekla je Koler.

Navodi se da ranije objavljeni preliminarni nalazi ukazuju da je Vokerovo telo imalo više od 60 rana.

Dodaje se da je potera 27. juna počela kada su policajci pokušali da ga zaustave kršenja propisa, a vlasti kažu da je Voker ispalio hitac iz svog automobila 40 sekundi nakon toga.

Advokat Vokerove porodice ističe da nije bilo potrebe da ga policajci ubiju.

Policija je saopštila da je Voker izbegao pokušaj policije da ga zaustavi zbog manjih kršenja propisa i ispalio hitac iz svog automobila tokom jurnjave vozila, ali nije bio naoružan kada su ga policajci upucali.

AP navodi da se na snimku policijske telesne kamere vidi Voker koji nosi skijašku masku, kako iskače kroz suvozačeva vrata svog automobila u pokretu, a zatim trči na parking gde je policija otvorila vatru.

AP dodaje da taj mutni snimak ne pokazuje jasno da je Voker napravio preteći gest pre nego što je ubijen, kako je to tvrdila policija.

Na prednjem vozačkom sedištu Vokerovog automobila pronađeni su nenapunjen pištolj, štipaljka za municiju i nešto što je izgledalo kao burma za venčanje, saopštile su vlasti.

Ističe se da su umešani policajci na plaćenom odsustvu dok država istražuje pucnjavu, kao i da su sedam od njih belci, dok je jedan Afroamerikanac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.