U trendu

Agencija EU za drogu: Ruski napad stvara jos vece probleme

LISABON – Agencija EU za borbu protiv droge (EMCĐA) upozorila je danas da bi ruski napad na Ukrajinu mogao da dovede do novih problema u Evropi kada je reč o ilegalnim drogama tako što će doći do promena u rutama krijumčarenja, a potencijalno bi više ljudi moglo da bude izloženo narkoticima.

EMCĐA je u godišnjem izveštaju navela da postoji mpogućnost da su mnogi koji su prošli kroz „ozbiljan psihološki stres“ tokom konflikta podložniji zloupotrebi supstanci, preneo je Rojters.

Krijumčari bi mogli da se pređu na alternative rute i da zaobiđu oblasti sa povećanom policijskom kontrolom, dodaje EMCĐA.

Upozorava i da će zdravstvene službe u evropskim zemljama, posebno u državama koje se graniče sa Ukrajinom, verovatno biti pod većim pritiskom, jer je korisnicima droge koji beže od sukoba potrebna pomoć.

Agencija je navela da bi teška finansijska situacija u Avganistanu, koji je pod kontrolom talibana od avgusta prošle godine, mogla da prihode od droge učini još važnijim izvorom zarade novca i da dovede do povećanja trgovine heroinom u Evropu.

Ističe se da uprkos zabrani proizvodnje koju su nametnuli talibani, prodaja i krijumčarenje heroina nastavljeno u Avganistanu.

Prema podacima o upotrebi droga, postoje znakovi povratka na nivoe pre pandemije.

Rekordnih 213 tona kokaina je zaplenjeno u EU i rastureno je 350 laboratorija za proizvodnju narkotika u 2020. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.