U trendu

Agencije: Rusija se bori da zadrži Srbiju na svojoj strani

VAŠINGTON/LONDON – Zapadne agencije izvestile su danas o dopremanju sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju radi učešća u vojnoj vežbi, a Rojters u tome vidi naglašeno nastojanje Moskve da na svojoj strani zadrži svog tradicionalnog saveznika u vreme kada Beograd razvija veze sa NATO i EU.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će to biti prvi put da će sofisticirani divizion raketnog sistema S-400, zajedno sa baterijom „Pancir S“ učestvovati u jednoj vojnoj vežbi u inostranstvu, napominje Rojters i ocenjuje da se Rusija bori da zadrži Srbiju u okvirima svoje sfere geopolitičkog uticaja.

Ističe i da su dve zemlje ojačale obaveštajnu saradnju i prenosi da je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin nedavno rekao da Rusija i Srbija sprovode složene zajedničke operacije radi zaštite njihovih spoljnih interesa.

Britanska agencija navodi i da se Srbija oslanja na Rusiju po pitanju KiM, da snadbevanje naše zemlje prirodnim gasom zavisi od Rusije, kao i da većinsko vlasništvo u „Naftnoj industriji Srbije“ ima ruski Gazprom.

Rojters tvrdi i da su vežbe počele u sredu, ali da su objavljene tek u četvrtak.

Američka agencija AP je, takođe, izvestila o dopremanju najsavremenijih sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju, ističući da Moskva pomaže svom savezniku Srbiji da ojača vojsku što, kako ocenjuje, povećava zabrinutost među balkanskim zemljama.

Prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sistem S-400 biti vraćen Rusiji posle vežbi, ali da je Srbija naručila Pancir.

Podsećajući na ratove u Jugoslaviji 1990-ih, AP napominje da je Srbija, koju opisuje kao „jedinog ruskog saveznika u regionu uprkos proklamovanom cilju pridruživanja EU“, već dobila od Rusije šest borbenih aviona MiG-29 i da očekuje isporuku jurišnih i transportnih helikoptera iz Rusije do kraja godine.

Ukazuje i na obećanje Beograda da se neće pridruživati NATO i da je odbio da se priključi sankcijama protiv Rusije, koje su uvedene zbog Ukrajine.

AP napominje i da su ruske rakete, na putu ka Srbiji, morale da prelete preko vazdušnog prostora susednih država članica NATO što će, smatra agencija, verovatno pokretnuti pitanja u NATO-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar