U trendu

Ahmadinedžad kandidat na izborima za predsednika Irana

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad prijavio je danas kandidaturu za predsedničke izbore koji će biti održani 19. maja, javljaju državni mediji.

Taj potez bivšeg iranskog predsednika smatra se prkošenjem autoritetu vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, koji mu je naredio da se ne kandiduje, navodi Rojters.

Prijava kandidatura za prestojeće predsedničke izbore počela je u ponedeljak i trajaće pet dana.

Prvog dana registracije učesnika na izborima prijavilo se čak više od 100 kandidata za predsednika Irana, javila je juče zvanična iranska agencija IRNA.

Kandidati za predsednika moći će da se prijave do subote, a uslov je da kandidat bude iranski državljanin, preneo je AP.

Kandidature će potom razmotriti Savet čuvara, svešteničko telo koje će izanalizirati političke i islamske kvalifikacije kandidata i do 27. aprila objaviti konačnu listu kandidata.

Savet, inače, ne odobrava učešće disidenata i žena na formalnoj listi kandidata.

Svoje kandidature su najavili Ebrahim Raisi, sveštenik blizak vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju, i Hamid Baghei, blizak saradnik bivšeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, a obojica su obećala da će se boriti protiv siromaštva i korupcije.

Sadašnji predsednik Hasan Rohani, umerene orijentacije, ima pravo da se kandiduje za još jedan mandat.

Predstojeci izbori smatraju se svojevrsnim referendumom o sporazumu postignutom 2015. o nuklearnom programu Teherana sa svetskim silama, u skladu sa kojim se Iran saglasio da smanji obim obogaćenja uranijuma u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Na nuklearnom sporazumu je radila Rohanijeva administracija, a stupio je na snagu 2016.

Od tada je Iran nastavio da prodaje naftu i da potpisuje sporazume vredne više milijardi dolara o kupovini putničkih aviona kojima će zameniti svoju zasterelu flotu.

Međutim, kritičari tog sporazuma tvrde da te ekonomske prednosti prosečni Iranci tek treba da osete, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.