U trendu

Ahmetovic: Rezolucija Bundestaga otvara BiH vrata EU

SARAJEVO – Izvestilac nemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan Adis Ahmetović ocenio je juče da rezolucija Bundestaga otvara Bosni i Hercegovini vrata za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ahmetović, jedan od kreatora i predlagača rezolucije poreklom iz BiH, rekao je za portal sarajevskog „Dnevnog avaza“ da je izuzetno važna poruka to što su dokument uz klubove stranaka vladajuće koalicije podržali i zastupnici iz kluba CDU/CSU, sestrinske grupacije HDZ u BiH i Hrvatskoj.

„Mi smo danas jasno rekli da nećemo dopustiti da neko radi na cepanju države ili da stvara treći entitet i da su BiH i zapadni Balkan deo evropske porodice, da treba biti deo EU i da na tom putu treba da ih podržimo. Ta rezolucija otvara vrata i stvara novi put da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU“, kazao je Ahmetović.

Za njega je važna i podrška Bundestaga nemačkoj vladi da pošalje u BiH kontingent vojnika koji će biti sastavni deo operacije održanja mira Eufor Althea.

Pripadnici Bundesvera u BiH „neće biti tek dekoracija“ nego će zaista raditi na očuvanju sigurnosti i jačanju demokrazije, ocenio je Ahmetović.

„To je i jasan signal da ne može više Rusija ili neka druga autokratija pretiti BiH“, kazao je Ahmetović najavivši dodatno nemačko angažovanje na jačanju civilnog sektora u BiH.

Kazao je i kako će sankcije dobiti „svako onaj ko bude radio na cepanju BiH kao države“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.