U trendu

AI: Dokazi o čestoj upotrebu kasetne municije u Harkovu

KIJEV – Dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, gde su od posledica neselektivnih ruskih granatiranja i korišćenja kasetne municije poginule stotine civila, tvrdi se u novom istraživanju Amnesti internešenela (AI).

AI navodi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju tj. rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima, prenosi Bi-Bi-Si.

U izveštaju AI se podseća na pet odvojenih mesta udara u stambenim naseljima u Harkovu i na video dokaze o karakterističnom, simetričnom efektu lomljenja koji je povezan sa kasetnom municijom.

Slike sa lokacija analizirala su tri stručnjaka za oružje i svi su saglasni da su udari bili izvršeni kontroverznim oružjem, dodaje britanski javni servis.

„To su udari kasetne municije, to je klasičan potpis. Na jednoj slici možete videti ostatak stabilizatorskog peraja podmunicije“, izjavio je Mark Hizni, viši istraživač u odeljenju za oružje organizacije Hjuman rajts voč.

Video snimci koje je žitelj jednog od bombardovanih mesta prosledio Bi-Bi-Siju pokazuju uzastopne detonacije, „što je veoma jak dokaz da je reč o podmuniciji iz kasetnog oružja“, rekao je Hamiš de Breton Gordon, bivši pukovnik britanske vojske i stručnjak za oružje Univerziteta Kembridž.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar