U trendu

AI: Katalonski separatisti u pritvoru nisu zatvorenici savesti

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International – AI) ocenila je danas da se smenjeni katalonski separatistički zvaničnici u pritvoru ne mogu smatrati kao „zatvorenici savesti“ jer su optuženi za dela koja mogu da budu krivična.

Katalonci koji se zalažu za otcepljenje te oblasti od Španije ocenili su da su bivši članovi regionalne vlade „politički zatvorenici“, koji se nalaze pritvoru zbog optužbi za pobunu i proneveru državnog novca.

Španski odsek AI saopštio je da ne upotrebljava termin „politički zatvorenici“ jer ne postoji medjunarodna definicija za tajav pojam, već izraz „zatvorenik savesti“.

Ta organizacija je, medjutim, dodala da se ni taj izraz ne može primeniti na pritvorene katalonske zvaničnike.

„Ne smatramo da su članovi smenjene katalonske vlade zatvorenici savesti jer su optuženi za dela koja mogu biti krivična“, naveo je AI i dodao da špansko pravosudje ima pravo da istražuje „moguća krivična dela“.

„Pratimo taj slučaj bez obzira da li su oni zatvorenici savesti ili ne“, dodala je AI.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U medjuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.