U trendu

Akcija bez presedana protiv organizovanog kriminala u Belgiji

Belgijska policija je danas uhapsila 48 ljudi tokom akcije bez presedana protiv organizovanog kriminala, pošto su istražitelji provalili šifrovanu komunikacionu mrežu koju su koristili kriminalci, rekli su tužioci.

Na 200 pretresa raadilo je više od 1.500 policajaca, uključujući specijalne jedinice i to na nizu mesta u celoj zemlji, saopštilo je savezno tužilaštvo.

Policija je zaplenila 1,2 miliona evra u gotovini, oružje, nakit, dijamante, policijske uniforme i luksuzne automobile.

Belgijski tužioci rekli su da su istražitelji provalili u uslugu šifrovanih poruka „Sky ECC“ i presreli čak jednu milijardu poruka tokom dvogodišnje istrage koja je dovela i do zaplene više od 17 tona kokaina.

Tokom današnjih pretresa nije bilo većih incidenata, rekla je policija i istakla da je demontirano nekoliko međunarodnih bandi specijalizovanih za trgovinu drogom.

Sa hiljadama brodskih kontejnera koji svakodnevno stižu do Antverpena, taj belgijski lučki grad jedna je od glavnih evropskih ulaznih luka za kokain. Ta trgovina je u poslednje vreme dovela do porasta nasilja, događale su se borbe oružjem i napadi bombama.

Prošle godine su vlasti u Belgiji i još tri zemlje demontirale bandu za trgovinu drogom koja je u Zapadnu Evropu isporučila kokain vrednosti stotina miliona dolara.

Istraga koja je počela kada je u Antverpenu nađen kontejner sa 2,8 tona kokaina, otkrila je međunarodnu bandu koja je imala veze u najmanje četiri evropske zemlje i u Južnoj Americi.

Holandska policija i tužioci zaplenili su 28 komada vatrenog oružja u lučkom gradu Roterdamu. Ranije u istrazi, presreli su hiljade kilograma kokaina, heroina i hašiša, rekli su tužioci.

Po istrazi, širom sveta oko 171.000 telefona je opremljeno „Sky ECC“ aplikacijom.

Server ECC je u utorak isključen iz mreže i holandske vlasti su ga zaplenile, objavilo je tužilaštvo.

Tužioci su rekli da su nadgledajući šifrovane poruke uspeli da spreče desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

U julu prošle godine evropska policija je provalila u drugu šifrovanu komunikacionu mrežu, nazvanu „EncroChat“, te je nadgledala kriminalce dok su planirali isporuke droge, poslove s oružjem i atentate.

Tužioci su u utorak rekli da su mnogi bivši korisnici „EncroChata“ prošle godine prešli na „Sky ECC“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.