U trendu

Ako EU ne „nagradi“ Prespanski, kako očekuje rešenje za KiM?

BEČ – Ukoliko EU ne donese odluku o započinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, to će praktično značiti da ne uvažava, čak da „kažnjava“ Prespanski sporazum, ističe severnomakedeonski premijer Zoran Zaev.

On smatra da u tom slučaju EU ne može očekivati ni rešenje kosovskog problema, za šta se, inače, neprestano poziva na uspeh Skoplja, te ističe da je to dobar model kako bi i Beograd i Priština trebalo da se dogovore u interesu napretka na putu ka EU.

„Svi kažu da je Prespanski sporazum za sada jedan od najboljih primera na Zapadnom Balkanu. Ako EU ‘kazni’ i ovaj sporazum i Severnu Makedoniju odlaganjem pristupnih pregovora, kako može onda očekivati da će Aleksandar Vučić i Hašim Tači naći rešenje kosovskog pitanja, ili kako će motivisati bosanske lidere da nađu rešenje u BiH. U BiH već godinu dana nema vlade“, ukazao je Zaev u izjavi Tanjugu.

Istakao je da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se radi i da je neophodna motivacija od strane EU.

„Nadam se da će nam EU dati motivaciju kako bi nastavili sa napornim radom na reformama i budućnosti“, naglasio je Zaev.

On je izrazio nadu da će Sevrna Makedonija dobiti zeleno svetlo na predstojećem sastanku šfova država zemalja članica EU, iako ga šefovi diplomatija nisu dali juče u Luksemburgu.

„Nijedna zemlja članica EU nema zamerke na nas. Problem je u diskusiji o reformi EU. Mi očekujemo da može da se sprovodi reforma EU i da paralelno teče proširenje, odnosno da se taj proces nastavi na Severnu Makedoniju i Albaniju“, kazao je on.

Severna Makedonija, prema njegovim rečima nema nikakvu alternativu.

„Alternative nema. Ako EU ne donese odluku o početku pristupnih pregovora mi se nećemo odreći našeg evropskog puta. EU je nasas budućnost“, podvukao je Zaev.

Kazao je da će verovatno, zbog daljeg odlaganja, pasti vlada u Skoplju, ali da će na njeno mesto doći druga koja će nastaviti evropski put.

„Zbog ove EU smo promenili naše ime, napravili sporazume sa Grčkom i Bugarskom i unapredili naše odnose sa drugim susedima. Verujem da će EU da nas motiviše da nastavimo sa radom i postignemo još više uspeha“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.