U trendu

Ako rezultati ostanu ovakvi – Bajden je pobednik (foto)

Sjedinjene Američke Države biraju predsednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Tramp, ili novi, Džo Bajden, saznaće se danas ako jedan od njih dvojice pobedi u ključnim saveznim državama.

Bajden u ovom trenutku ima veću prednost u broju elektora u odnosu na Trampa. Prema trenutnim rezultatima Džo Bajden ima 238 elektorskih glasova, Tramp 213.

Kandidat mora da dobije 270 elektora da uđe u Belu kuću. I Bajden i Tramp uvereni su u isto – svoju pobedu, dok je Tramp ostavio prostor za izbijanje nereda na ulicama izjavivši da neće omogućiti mirnu tranziciju vlasti u slučaju da izgubi. Prebrojavanje glasova još nije završeno, a Tramp je zatražio da se taj proces zaustavi.

Šta znamo do sada:

Projekcije pokazuju da je Tramp pobedio u Indijani, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji, Tenesiju, Južnoj Karolini, Alabami, Misisipiju, Luizijani, Arkanzasu, Oklahomi, Nebraski, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Dakoti, Vajomingu, Koloradu, Kanzasu, Misuriju, Ajdahu, Juti, Ohaju, Ajovi, Floridi, Teksasu, Montani

Projekcije pokazuju da je Bajden pobedio u Njujorku, Nju Džerziju, Konektikatu, Vermontu, Virdžiniji, Masačusetsu, Delaveru, Roud Ajlendu, Merilendu, Ilinoisu, Novom Meksiku, Vašingtonu DC, Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu, Nju Hempširu, Havajima, Minesoti, Arizoni, Mejnu, Koloradu

Očekuje se da će u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu brojanje glasova potrajati

Iako je Bajden vodio u ključnim državama, Tramp je u toku noći polako preuzimao prednost

Bajden za sada ima više elektorskih glasova, ali se čekaju rezultati iz ključnih država

Tramp je proglasio pobedu i kazao da se dogodila “velika prevara”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.