U trendu

Ako se SAD ne angažuju, neko drugi će ih zameniti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas administraciju Donalda Trampa da će neko zauzeti mesto Sjedinjenih Američkih Država ako se one ne budu angažovale u brojnim svetskim pitanjima.

„Ako se SAD ne budu angažovale u mnogim aspektima spoljne politike i mnogim pitanjima međunarodnih odnosa, neizbežno će doći do toga da drugi akteri zauzmu taj prostor“, rekao je Gutereš odgovarajući na pitanje o novom svetskom poretku izazvanom akcijama Trampove administracije.

To, kako je dodao, neće biti dobro ni za SAD ni za svet, prenosi AP.

On je na svojoj prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja dužnosti rekao da predloženo smanjenje sredstava SAD za UN može da „stvori nerešiv problem za rukovođenje Ujedinjenim nacijama“.

Najavio je da planira da poseti Vašington uskoro kako bi članove Kongresa upoznao sa potrebom da SAD nastave da finansiraju Ujedinjene nacije.

Takođe je izrazio zabrinutost da bi moglo da dođe i do direktne konfrontacije između SAD i Rusije oko Sirije i apelovao na deeskalaciju situacije nakon što je Vašington oborio sirijski avion.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.