U trendu

Ako vlada ne donese nove mere sledi zatvaranje pumpi

ZAGREB – Ako hrvatska vlada do utorka ne preduzme mere dizel i benzin bi mogao ponovo da poskupi, a prema nezvaničnim informacijama HRT-a, evrosuper bi mogao da košta oko 16, a evrodizel i više od 16,5 kuna.

Premijer Andrej Plenković najavio je za ponedeljak telefonsku sednicu vlade povodom cene goriva, pošto već u utorak ističe važnost vladine uredbe o zamrzavanju.

Evrodizel na autoputevima trenutno košta 14.57 kuna za litar, a evrosuper 95 14.06 kuna. Litra osnovnog evrodizela na benzinskim stanicama koje nisu na autoputevima košta 13.08 kuna, a osnovnog benzina evrosuper 95 13.50 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

Plenković je juče najavio i moguće uvođenje vaučera za gorivo za posebno ugrožene grupe građana.

„Uvođenje vaučera za gorivo moguće je na jesen, ta mogućnost je otvorena, ali vlada još uvek na raspolaganju ima i druge alate“, rekao je Plenković.

Dodao je da što se tiče vaučera, oni će se odnositi na one koji imaju niža primanja i to je, kako je kazao, nešto što moramo kvalitetno da napravimo i po određenim kriterijumima.

U međuvremenu, šef Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže da će u utorak zatvoriti benzinske pumpe ako vlada nešto ne preduzme.

Udruženje, inače, okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinak benzinskih stanica širom Hrvatske. „Ako u utorak ne bude doneta prihvatljiva odluka za normalno poslovanje i nastavak poslovanja, mi smo odlučili da zatvorimo benzinske pumpe“, rekao je Miljavac u izjavi za hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar