U trendu

Aktivisti iz J. Koreje pustili balone sa novcem ka Severu

SEUL – Aktivistička grupa u Južnoj Koreji je danas saopštila da je pustila balone ka Severnoj Koreji, u kojima se nalaze dolarske novčanice i flajeri, prkoseći nedavno uvedenom zakonu koji zabranjuje takve akcije, javlja Rojters.

Park Sang-hak, koji je prebegao iz Severne Koreje 2000. godine i prevodi grupu „Borci za slobodnu Severnu Koreju“, rekao je da je u periodu između nedelje i četvrtka pustio deset balona u kojima je bilo 500.000 flajera, 500 mini knjižica i hiljadu novčanica u apoenima od jednog dolara sa lokacija na granici.

Video snimci i fotografije koje je objavila grupa pokazuju kako Park pušta balone noću i poziva na kraj diktature Kima Džonga Una.

Na snimku se vidi kako Park drži veliki poster na kojima Kim drži projektile u obe ruke, uz slogane da je čovečanstvo osudilo severnokorejskog lidera kao „ludaka koji provocira nuklearnim projektilima, krvlju i znojem gladnog severnokorejskog naroda“.

Severna Koreja je osudila flajere i ostale materijale kao neoprostive uvrede vođstvu države, a Pjongjang je prošle godine upozorio da će to prekinuti komunikaciju sa Južnom Korejom oko pitanja.

Posle žalbi iz Severne Koreje, parlament u Seulu je u decembru izglasao zakon kojim se zabranjuje širenje štampanog materijala, dobara, novca i ostalih predmeta preko teško utvrđene granice.

Međutim, zakon su kritikovali aktivisti za ljudska prava, koji kažu da se uskraćuje sloboda govora po zahtevu severnokorejskog autoritativnog režima.

Svako kršnje zakona je u Južnoj Koreji kažnjivo zatvorom od tri godine ili 27.500 dolara.

Policija i vojska istražuju izjave grupa, rekao je Ča Deok-čeol, zamenik ministarstva za ujedinjenje, koje nadgleda odnose sa Severnom Korejom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.