U trendu

Aktivnosti na severenokorejskom nuklearnom poligonu

SEUL – Vojska Južne Koreje saopštila je danas da je na severnokorejskom nuklearnom poligonu uočila neke aktivnosti.

„Na severnokorejskom poligonu za nuklearno testiranje detektovane su aktivnosti na obnavljanju dela tunela, uništenih 24. maja 2018. godine“, navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje, bez preciziranja vrste aktivnosti, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Severna Koreja je 2018. godine, dok su diplomatski napori zamrli, koristeći eksploziv srušila ulaze u neke podzemne tunele u Pungjeriju, svom jedinom poznatom poligonu za nuklearno testiranje.

Južna Koreja blisko sarađuje sa saveznicima iz SAD u vezi s nadgledanja navedenih aktivnosti, a izveštaj je usledio nakon što je u nedelju Savet za nacionalnu bezbednost saopštio da veliku pažnju posvećuje Pungjerlendu, glavnom nuklearnom reaktoru u Jongbjonu, dodaje se u saopštenju.

Slike koje je snimio komercijalni satelit pre nedelju dana pokazale su znake aktivnosti na pomenutoj lokaciji, uključujući izgradnju i popravku zgrada, naveli su u izveštaju objavljenom u utorak stručnjaci iz Centra za proučavanje neproliferacije „Džejms Martin” (CNS) sa sedištem u Kaliforniji.

Međunarodni posmatrači su takođe izvestili da se čini da je postrojenje za nuklearni reaktor u Jongbjonu u punom zamahu, u šta spada i potencijalna proizvodnja goriva za nuklearno oružje.

Severna Koreja je nedavno koristila svoj najveći interkontinentalni balistički raketni sistem prilikom dva tajna lansiranja, što je verovatno otvorilo put za nastavak testova sistema dugog dometa, rekli su zvaničnici SAD i Južne Koreje. Inače, kako se navodi, Severna Koreja nije testirala nuklearnu bombu ili interkontinentalne balističke rakete najdužeg dometa još od 2017. godine, premda je najavljivala nastavak takvih proba kao reakciju na zastoj pregovora o denuklearizaciji sa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.