U trendu

Al Asad: Sastaću se sa Erdoganom samo kada povuče vojsku sa severa Sirije

MOSKVA – Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas u Moskvi da će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom samo kada Turska bude bila spremna da potpuno povuče svoju vojsku iz severne Sirije i kada se vrati situacija koja je postojala pre sirijskog rata.

Asad, koji boravi u poseti Moskvi radi razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je za rusku televiziju „Sputnjik“ da neće biti razgovora sa Erdoganom dok se ne završi turska „ilegalna okupacija“.

Asad je priznao ulogu Rusije u posredovanju za zbližavanje sa Erdoganom, ali je napomenuo da veruje u rusku politiku poštovanja suvereniteta država i da ilegalne strane snage moraju da napuste sirijsku teritoriju, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima prisustvo ruskih trupa u Siriji legitimno je jer je njegova vlada zatražila podršku Moskve.

Ministri odbrane Sirije i Turske sastali su se krajem prošle
godine radi razgovora na najvišem nivou između dva suseda,
čije su vlade u zavadi od 2011. godine kada su pobune tzv. Arapskog
proleća stigle do Sirije i gurnule zemlju u rat.

Stotine hiljada ljudi poginulo je u tom sukobu.

Erdogan je nazvao Asada teroristom i rekao da ne može biti
mira u Siriji dok je on predsednik te zemlje.

Al Asad je Erdogana nazvao lopovom zbog „krađe“ sirijske zemlje.

Turski i ruski zvaničnici rekli su da su u toku pripreme za sastanak zamenika ministara spoljnih poslova Turske, Sirije i Irana uoči planiranih razgovora šefova diplomatije tri zemlje.

Turska je najveći vojni i politički saveznik sirijske opozicije koja kontroliše poslednji bastion pobunjenika na severozapadu Sirije.

Ankara je postavila na desetine baza i rasporedila hiljade vojnika u severnoj Siriji, sprečavajući sirijsku vojsku, koju podržava Rusija, da ponovo zauzme region.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar