U trendu

Al Džazira traži da ubistvo Širin Abu Akleh istraži sud u Hagu

DOHA – Medijska kuća Al Džazira podnela je danas zvanični zahtev Međunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu da istraži ubistvo i krivično goni odgovorne za ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh.

Dugogodišnju novinarku Al Džazire Abu Akleh ubijena je u maju ove godine dok je izveštavala tokom izraelskog vojnog napada na izbeglički kamp u gradu Dženinu na severu Zapadne palestinske obale, navodi se u saopštenju te medijske kuće.

„To nije izolovani incident, već ubistvo koje je deo šireg obrasca koji bi tužilaštvo trebalo da istraži i identifikuje odgovorne i podigne optužnicu protiv njih“, izjavio je advokat Al Džazire Rodni Dikson.

On je rekao da se dokazi koje će dostaviti odnose na sve napade protiv Al Džazire, jer je ona „targetirana iz prostog razloga zato što je u pitanju međunarodna medijska kuća“.

„Dokazi pokazuju sve ono što izraelske vlaste pokušavaju da zataškaju“, rekao je Dikson.

U saopštenju Al Džazire navodi se da novi dokazi između ostalog pokazuju da su na Abu Akleh pucale izraelske okupacione snage (IOF), kao i da je u pitanju namerno ubistvo koje je deo šire kampanje ućutkavanja Al Džazire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar