Al Kaida potvrdila: Zamenik glavnog vođe poginuo u američkom napadu u Jemenu

Al Kaida je jutros potvrdila da je Nasir al Vuhajši, njen čovek broj dva i vođa jemenskog ogranka te ekstremističke mreže, ubijen u vazdušnom napadu SAD na jugoistoku Jemena.

U video-saopštenju koje je objavilo medijsko krilo Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, ova mreža je potvrdila Vuhajšijevu smrt.

Njegov zamenik Kasim al Rimi imenovan je za novog vođu.

Vuhajši je bio zamenik glavnog vođe Al Kaide Ajmana al Zavahrija i svojevremeno je bio lični sekretar Osame bin Ladena.

Američke obaveštajne agencije su prethodne noći nastojale da utvrde da li je Vuhajši zaista poginuo.

Vašington post je juče izvestio da je Vuhajši bio meta prošlonedeljnog napada drona kojim je upravljala Američka centralna obaveštajna agencija (CIA).

Arapski mediji, ali i ekstremisti na Tviteru, izveštavaju da je Vuhajši mrtav. Prema navodima medija, napad se dogodio 9. juna u lučkom gradu Mukala na jugoistoku Jemena, i tom prilikom tri člana Al Kaide su poginula.

Američki zvaničnici su rekli Asošiejted presu da proveravaju da li se to zaista desilo, ali nisu hteli da potvrde učešće CIA u toj operaciji.

Al Kaida na Arabijskom poluostrvu, poznata pod skraćenicom AQAP, smatra se terorističkom grupom koja može najviše da naškodi američkim interesima.

Stručnjaci za bezbednost u američkom Kongresu smatraju da bi Vuhajšijeva smrt bila veliki gubitak za AQAP.

Međutim, veruje se da je Ibrahim Hasan al-Asiri, glavni majstor za eksplozivne naprave u ovoj organizaciji, još živ.

Smatra se da je Al Asiri napravio bombe koje su neopaženo unete i postavljene u tri američka aviona. One, međutim, nisu eksplodirale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.